Ministrul Finantelor: Romania se poate finanta si nu ia imprumuturi la orice dobanda

Data publicarii: 06-01-2012 | Finante-Banci

Romania se poate finanta, nu ia imprumuturi la orice dobanda si poate renunta la unele oferte din partea finantatorilor, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la postul public de radio.

'Am iesit pe piata interna, suntem pregatiti sa iesim si pe pietele internationale. Sigur, vom continua si pe pietele financiare din SUA (...) Nu suntem in situatia, cum spun unii, cu apa la gat. Putem sa ne finantam, avem surse de finantare, deci nu luam imprumuturi cu orice dobanda. Putem renunta la unele oferte din partea finantatorilor', a precizat Ialomitianu. 

El a mentionat ca Trezoreria s-a imprumutat de pe piata interna, in ultimul timp, la dobanzi rezonabile de 6,5% si a afirmat ca 'este bine ca BNR a redus dobanda de politica monetara'. 

Oficialul MFP a spus ca nu au fost luati in calcul si banii pe care FMI si Comisia Europeana i-a pus la dispozitia Romaniei, dar acestia si fondul-tampon (buffer) dau siguranta in negocierea finantarii deficitului si refinantarii publice in conditii de normalitate. 

'Nu suntem in situatia vecinilor nostri, care sunt disperati sa isi asigure finantarea deficitului bugetar si a datoriei. Noi am fost mai prudenti decat Ungaria. Am continuat acordul cu FMI si sper ca multi care au criticat incheierea acestui acord o sa isi dea seama acum ca a fost o decizie corecta a Guvernului Boc, pentru a da incredere pe pietele financiare', a adaugat ministrul Finantelor. 

Ialomitianu a subliniat ca Romania se afla intr-o situatie stabila din punct de vedere macroeconomic si cu masuri de sustinere a cresterii economice - investitii, garantii de stat pentru stimularea creditarii si scheme de ajutor de stat.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: