Mihai Tanasescu: Este exclus ca in 2012 Romania sa ia bani de la FMI

Data publicarii: 06-01-2012 | Finante-Banci

Romania nu va apela, in 2012, la banii Fondului Monetar International pentru a-si asigura resursele de finantare, fiind in masura sa atraga fondurile necesare de pe piata interna, a declarat, joi, pentru AGERPRES, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Cred ca asa cum a fost desenat acest program cu Fondul si a fost implementat pana in prezent, Romania va finaliza acest acord precautionary. Romania nu are in momentul de fata nici o problema de finantare. Se poate finanta singura, deocamdata, de pe piata interna. Este mai dificila o finantare de pe piata externa, dar in momentul cand conditiile internationale se vor calma, se vor mai aseza, sigur ca Romania va putea iesi mai puternic si pe pietele internationale", a spus Tanasescu. 

Acesta a apreciat ca 2012 este un an al incercarilor, un an in care climatul international va avea un rol important si pentru economia romaneasca. 

"Pot spune ca economia romaneasca a evoluat foarte mult in ultimii 20 de ani. In 1990, tot PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Anticipam pentru 2012 ca doar exporturile singure vor atinge 40 - 45 de miliarde de dolari. Putem vedea in aceasta o transformare puternica a economiei romanesti, o integrare in economia internationala. Exporturile vor avea in continuare un trend pozitiv si in 2012, chiar daca nu vor mai reprezenta o pondere de 50% din PIB, ca in anii anteriori. Exporturile vor continua, totusi, sa aiba o pondere importanta in economie, de 10-15%", a explicat oficialul FMI. 

Mihai Tanasescu este increzator ca Romania va putea avea crestere economica, in 2012, chiar daca va fi una modesta. 

"Productia industriala o vad intr-o crestere de 3-4% anul acesta. Observam o crestere a consumului corporatist si individual, ceea ce este, de asemenea, un semnal pozitiv si, nu in ultimul rand, un reviriment al creditului. Cu toate ca este o crestere modesta, anticipez ca 2012 o sa fie un an pozitiv pentru Romania, sigur cu multe riscuri, in special pe partea externa, in conditiile in care, atat Fondul Monetar International, cat si Comisia Europeana, vor revizui in descrestere prognoza anului 2012 pentru marile tari industrializate ale Europei. Chiar in acest context fierbinte european, cred ca economia romaneasca va reusi sa aiba o crestere undeva in jurul a 2%", a subliniat oficialul FMI. 

Reformele structurale si atragerea fondurilor europene raman principalele provocari pentru Romania, a atras atentia, pe de alta parte, Mihai Tanasescu. 

"Romania a facut progrese foarte mari, in ultimii 2 -3 ani, atat pe linia procesului de consolidare fiscala, care va continua si in 2012, cat si pe linia reformelor structurale. In ceea ce priveste reformele structurale, cred ca este foarte important ca acestea sa fie accelerate, astfel ca 2012 sa prinda segmente importante ale economiei romanesti, cum sunt transporturile si energia, care sa fie mai bine conduse, mai eficiente, astfel ca banul public sa nu fie indreptat catre ele, ci, dimpotriva, aceste companii sa fie aducatoare de venituri la bugetul de stat. Reformele structurale sunt necesare, de asemenea, nu doar la nivelul economiei reale, ci si in domenii precum sanatatea, administratia publica. Atragerea fondurilor europene trebuie sa fie una mai buna si mai eficienta si este cruciala pentru anul care urmeaza, de aceea cred ca si aceasta va fi o provocare majora pentru anul 2012", a mai spus reprezentantul Romaniei la FMI. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: