Analistii: Bancherii nu vor tine cont de incercarile BNR de a ieftini creditele in lei

Data publicarii: 06-01-2012 | Finante-Banci

Reducerea ratei de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 6% la 5,75% pe an, nu se va resimti in dobanzile practicate de banci la creditele acordate firmelor si populatiei, intrucat nu se imbunatateste lichiditatea din sistem, iar piata se bate pentru resursele in lei, potrivit analistilor, citati de Mediafax.

Majoritatea analistilor exclud vreo influenta direcat in dobanzile de pe piata sau se arata rezervati, conditionand o eventuala taiere a ratelor la credite de o aplanare a presiunilor externe, scrie Gandul.info

"Decizia BNR a fost anticipata de piata si nu a avut efecte asupra cursului de schimb. Efectele asupra ratelor dobanzilor sunt compensate de competitia bancilor pentru economiile populatiei si firmelor. BNR ar putea stimula scaderea costului creditelor in lei prin continuarea procesului de relaxare a politicii monetare, dar si oferind lichiditate bancilor pe termene mai lungi, cateva luni - un an, prin operatiuni repo cu scadente mai mari", spune Dan Bucsa, economist sef la UniCredit-Tiriac Bank.

La randul sau, economistul sef al BRD, Florian Libocor, nu se asteapta la un efect vizibil in piata, considerand ca decizia BNR este de prea mica amploare pentru a se face simtita in creditare.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: