Taierile salariilor bugetarilor nu incalca drepturile omului

Data publicarii: 09-01-2012 | Actualitate

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a validat masurile de austeritate luate de Guvern in 2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%. Conform CEDO, statul roman nu a incalcat nici un drept fundamental al omului.

 Prin decizia de inad-misibilitate pro-nuntata in cauzele Felicia Mihaies impotriva Romaniei si Adrian Gavril Sentes impotriva Romaniei, CEDO a constatat neincalcarea de catre statul roman a dispozitiilor articolului 1 din Protocolul Aditional 1 la Conventie, sub aspectul reducerii cu 25% a salariilor, informeaza Hotnews, citand site-ul hotararicedo.ro.  "CEDO analizeza in primul rand in ce masura salariul poate fi considerat «un bun». Pentru ca daca se ajunge la concluzia ca acesta este «un bun» in sensul conventiei, atunci dreptul de proprietate asupra acestui bun trebuie protejat in conformitate cu articolul 1 din Protocolul Aditional 1 la Conventie. Din analiza CEDO, rezulta ca salariul nu este un bun", explica Laura Stefan, expert anticoruptie Expert Forum.

Prin respingerea acestor cereri ca inadmisibile, Curtea apreciaza ca principiu general ca institutia europeana nu garanteaza salariul unui bugetar intr-un anumit cuantum. "Prin aceasta decizie, CEDO apreciaza ca statul roman putea sa ia asemenea masuri, intrucat erau legitime. Curtea recunoaste oricarui stat o marja de apreciere in domeniul politicilor bugetare astfel incat sa se poata restabili echilibrul bugetar al acelei tari", a explicat pentru "Romania libera" fostul agent guvernamental pentru CEDO, Horatiu Radu.

Cu alte cuvinte, decizia lamureste definitiv o controversa generata de faptul ca unele instante judecatoresti din Romania au dat castig de cauza bugetarilor reclamanti. "Decizia e obligatorie pentru toate instantele interne",adauga Radu.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: