Ungaria este gata sa inceapa negocieri neconditionate cu FMI (Orban)

Data publicarii: 09-01-2012 | International

Ungaria este gata sa inceapa negocieri neconditionate cu Fondul monetar international (FMI), a declarat, duminica, premierul conservator Viktor Orban agentiei de presa maghiare MTI, citate de AFP.

'In ceea ce ne priveste, nu exista nicio conditie prealabila pentru deschiderea negocierilor cu FMI', a afirmat premierul intr-un interviu acordat agentiei de presa nationale. 

'Pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care partile le considera importante', a adaugat seful guvernului. 

Viktor Orban face aceste declaratii dupa o saptamana in care Ungaria a asistat la cresterea presiunii pietelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeana si FMI. 

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a plasat pe 6 ianuarie datoria suverana a tarii in categoria speculativa, iar moneda locala, forintul, a atins cel mai scazut nivel istoric fata de euro pe 5 ianuarie, cand un euro a echivalat cu 323 forinti. 

'Tamas Fellegi va avea mandatul sa semneze un acord care-i va permite Ungariei sa aplice un program elaborat impreuna cu FMI', a precizat Viktor Orban. Fellegi, negociatorul maghiar cu UE si FMI, se va intalni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alaturi de un vice-presedinte al bancii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde. 

Orban a anuntat ca Ungaria isi va mentine deficitul public sub 3% din PIB si ca Parlamentul nu va adopta legi economice in timpul negocierilor cu FMI. Insa discutiile cu FMI si UE in privinta unui eventual imprumut de 15-20 de miliarde de euro sunt in impas: dorinta lui Viktor Orban de a reforma banca centrala, al carui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninta, potrivit FMI, UE si Banca centrala europeana (BCE), independenta acestei institutii. 

In semn de protest, o prima vizita de explorare a unei misiuni a FMI si a UE a fost intrerupta la mijlocul lunii decembrie, iar un nou contact, neoficial, este prevazut pe 11 ianuarie. 'Chestiunea maghiara' va fi analizata de comisarii europeni in aceeasi zi. 

In 2008, Ungaria a fost salvata de la faliment datorita unui credit de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI si Banca mondiala (BM).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: