Depozitele bancilor la BCE au atins nivelul record de 463 miliarde de euro

Data publicarii: 09-01-2012 | International

Nivelul depozitelor overnight constituite la Banca Centrala Europeana (BCE) de bancile din zona euro a atins vineri o noua valoare record, semn al tensiunilor de pe piata interbancara si a excesului de lichiditati in sistemul financiar, transmite Dow Jones.

Bancile din zona euro au depozitat vineri la BCE o suma record de 463,565 miliarde de euro, cea mai mare suma inregistrata de la introducerea euro in 1999. Precedentul record era de 455,299 miliarde de euro si a fost inregistrat joia trecuta. 

Depozitele bancilor la BCE au ramas la un nivel ridicat dupa luna august 2011, in conditiile in care bancile prefera siguranta oferita de BCE in schimbul dobanzilor mai mari pe care le-ar primi daca s-ar imprumuta intre ele. In ultimele saptamani, aceste depozite au doborat record dupa record, dupa ce in luna decembrie BCE a inundat piata cu lichiditati in valoare de aproape 500 miliarde de euro sub forma unor imprumuturi pe trei ani. Cu toate acestea bancile sunt reticente sa imprumute alte institutii financiare, pe fondul ingrijorarilor cu privire la expunerea lor pe obligatiunile suverane din zona euro. 

Atunci cand piata interbancara functioneaza in mod corect, nivelul depozitelor overnight la BCE se ridica la cateva sute de milioane de euro. In prezent insa multe banci sunt fortate sa se adreseze BCE pentru a-si acoperi necesitatile de finantare pe termen scurt in conditiile reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc. 

Luna trecuta, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%. Cu toate acestea, bancile prefera sa-si depuna banii la BCE, chiar daca primesc o dobanda de 0,25%, decat sa imprumute alte banci si sa primeasca o dobanda de 0,369%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: