Noul pact bugetar: acord de principiu intre tarile din Uniunea Europeana

Data publicarii: 13-01-2012 | Finante-Banci

Tarile europene au ajuns joi seara la un acord asupra liniei generale a noului pact bugetar ce trebuie sa intareasca disciplina in cadrul zonei euro, introducand in special regula de aur pentru revenirea la echilibru bugetar, au anuntat surse din randul negociatorilor, relateaza AFP.

'Exista un acord in linii mari', a declarat unul dintre acestia. Un text de compromis urmeaza sa fie redactat si supus atentiei ministrilor europeni de finante care se vor intalni la sfarsitul lunii in curs. 'Am realizat progrese semnificative astazi. Putem spune ca exista un acord de principiu intre toti participantii', a adaugat negociatorul. 'Mai raman de rezolvat cateva chestiuni litigioase. Acestea se refera la rolul exact ce va fi atribuit Comisiei Europene pentru a verifica inscrierea regulii de aur in constitutiile tarilor sau in textele de lege echivalente', a mentionat o alta sursa diplomatica. 

De la sfarsitul lunii decembrie au loc discutii tehnice pentru finalizarea textului privind noul pact bugetar, decis cu ocazia ultimului summit european. Schimburile de idei s-au realizat la nivel de functionari cu rang inalt din tarile membre ale UE, inclusiv Marea Britanie care a refuzat sa semneze pactul. Au mai participat, de asemenea, reprezentanti ai Comisiei Europene si mai multi europarlamentari. 

Sursa: AGERPRES.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: