Martin Schulz, ales presedinte al PE pentru urmatorii doi ani si jumatate

Data publicarii: 17-01-2012 | Politica

Eurodeputatul german Martin Schulz, lider al grupului Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D), a fost ales marti, la Strasbourg, in functia de presedinte al Parlamentului European pentru urmatorii doi ani si jumatate.

Schulz a fost ales cu 387 de voturi pentru, asigurandu-se astfel majoritatea absoluta a voturilor exprimate. Ceilalti candidati la presedintia Parlamentului European au fost Diana Wallis (membra a grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa si vicepresedinte al Parlamentului European), care a obtinut 141 de voturi, si Nirj Deva (grupul Conservatorii si Reformistii Europeni) - 142 de voturi. 

In interventia avuta la scurt timp dupa alegerea sa ca presedinte al PE, Martin Schulz a declarat ca in noua sa functie ''va face tot posibilul pentru ca Parlamentul European sa devina mai puternic''. ''Vreau sa le multumesc celor care m-au votat si sa ii asigur pe toti, chiar si pe cei care nu m-au votat, ca voi fi presedintele tuturor eurodeputatilor'', a spus Schulz. 

El l-a felicitat pe predecesorul sau, polonezul Jerzy Buzek (PPE), despre care a afirmat ca ''a simbolizat unitatea europeana ca nimeni altcineva pana acum''. 

Martin Schulz a fost ales la presedintia Parlamentului cu sprijinul eurodeputatilor din grupul PPE, in baza unui acord informal convenit in vara lui 2009 de grupurile PPE si S&D de a se sustine reciproc astfel incat in primul mandat de 2 ani si jumatate din actuala legislatura euroaparlamentara, inceputa in iulie 2009, presedintia PE sa ii revina unui membru al grupului PPE, iar in cel de-al doilea unui reprezentant al grupului S&D. 

Regulamentul de procedura al PE prevede ca presedintele Parlamentului European este ales pentru o perioada de doi ani si jumatate, adica jumatate din legislatura europarlamentara. Este ales presedinte candidatul care obtine majoritatea absoluta a voturilor exprimate prin vot secret. Daca, dupa trei tururi de scrutin, nu se obtine o majoritate absoluta, presedintele este ales cu majoritate simpla, intr-un al patrulea tur de scrutin.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: