CNA recomanda radiodifuzorilor sa asigure informarea obiectiva si corecta a publicului, in contextul actualelor manifestari publice de protest

Data publicarii: 18-01-2012 | Media

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) reaminteste radiodifuzorilor, intr-o recomandare adoptata marti, ca au obligatia de a respecta prevederile Legii Audiovizualului, sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor, in contextul numeroaselor manifestari publice de protest.

Potrivit documentului, "avand in vedere ca pentru 80% din populatie, televizorul reprezinta principala sursa de informare, in contextul numeroaselor manifestari publice de protest transmise in direct sau inregistrate de catre radiodifuzori", acestia "trebuie sa se asigure ca nu ofera informatii trunchiate ori neverificate, iar in cazul in care constata pe parcurs erori semnificative, sa faca rectificarile necesare in cel mai scurt timp". 

Imaginile difuzate in reluare trebuie sa fie datate ori sa contina mentiunea "Arhiva", astfel incat sa fie evitate eventualele confuzii. Radiodifuzorii trebuie sa evite reluarea repetata si nejustificata a mesajelor violente, obscene ori incitatoare. 

Jurnalistul are datoria de a respecta drepturile fiecarui membru al societatii, pluralismul politic si libera formare a opiniilor. 

CNA face apel catre Jandarmerie si participantii la mitingurile de protest sa ofere jurnalistilor posibilitatea de a-si exercita meseria in conditii cat mai sigure. 

Narcisa Iorga, membru al Consiliul National al Audiovizualului (CNA), a propus, in deschiderea sedintei de marti a CNA, adoptarea de catre Consiliu a unei recomandari adresate posturilor de televiziune referitoare la obiectivitatea relatarilor de la manifestarile publice din ultimele zile din Bucuresti si din tara. 

Violenta nu este o solutie, a spus Iorga, care a remarcat ca a constatat "abateri de la legislatie, scapari care, repetate, pot crea prejudicii publicului spectator", precum "imagini nedatate", "apeluri", "propaganda politica" etc, doar pentru obtinerea de audienta. 

La randul sau, Christian Mititelu a sustinut ca exista o "lipsa de profesionalism jurnalistic", caracterizata prin trimiterea in Piata Universitatii a unor reporteri "care fac din tantar armasar", iar in relatarile de la mitinguri "se dau drept fapte informatii care provin de la Jandarmerie". 

Pozitii similare au avut si alti membri ai Consiliului - Dan Grigore, Szasz Attila -, la propunerea presedintelui CNA, Rasvan Popescu, discutiile referitoare la formularea recomandarii fiind amanate pentru mai tarziu, dupa discutarea rapoartelor de monitorizare, in aceeasi sedinta. 

Sursa: AGERPRES