Record de turisti in statiunile montane, inregistrat in weekend-ul trecut

Data publicarii: 18-01-2012 | Turism

In jur de 154.000 de accese la punctele de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri etc.) si peste 132.000 de masini au fost inregistrate in principalele statiuni montane romanesti in weekend-ul trecut, informeaza, marti, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe baza datelor furnizate de autoritatile publice locale.

Potrivit purtatorului de cuvant al MDRT, Bogdan Oprea, datele inregistrate in weekend-ul trecut reprezinta recorduri pentru aceasta perioada in majoritatea statiunilor. 

Clasamentul celor mai aglomerate statiuni (in functie de numarul de accese la punctele de transport pe cablu) este condus de Poiana Brasov (aproape 63.500 de accese la punctele de transport pe cablu si peste 100.000 de masini inregistrate), Predeal (in jur de 36.000 de accese si aproximativ 3.000 de masini) si Azuga (aproximativ 18.000 de accese si 1.000 de masini). 

Clasamentul continua cu statiunile Sinaia (in jur de 12.000 de accese si peste 25.000 de masini), Ranca (aproximativ 8.000 de accese si 1.300 de masini), Straja (aproape 3.500 de accese si 600 de masini), Borsec (aproape 11.000 de accese si in jur de 800 de masini) si Sugas-Bai (peste 1.700 de accese si aproape 450 de masini). 

"Romanii s-au bucurat din plin si in acest week-end de zapada din statiunile montane. Majoritatea statiunilor au fost pline de turisti si au inregistrat recorduri pentru aceasta perioada a anului. Noile partii si instalatii de transport pe cablu inaugurate la sfarsitul anului trecut in Poiana Brasov au facut ca si zilele trecute aceasta statiune sa fie cea mai cautata destinatie montana din tara. In Azuga, gradul de ocupare a unitatilor de primire turistica, hoteluri, cabane, pensiuni etc., a fost de 95%", a precizat Oprea. 

Un alt exemplu dat de purtatorul de cuvant al MDRT a fost statiunea Borsec, unde au fost cazati in jur de 800 de turisti, in total fiind inregistrati aproximativ 1.500 de turisti, ceea ce reprezinta o crestere de 30 de ori a numarului de persoane raportat la perioada de dinaintea investitiilor derulate de minister in dezvoltarea domeniului schiabil de aici. 

"Toate acestea sunt cresteri ale turismului care confirma inca o data ca investitiile ministerului sunt oportune si necesare si ca acestea repun pe harta turistica statiuni care, pana nu demult, pareau sa nu mai aiba nicio sansa de revenire. Ne-am propus sa relansam turismul de iarna in Romania, iar cifrele inregistrate deja in acest sezon confirma ca strategia noastra este cea corecta', a adaugat acesta. 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a derulat in ultimii ani investitii de aproximativ 500 de milioane de lei in dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive in statiunile montane romanesti. In ultimii doi ani au fost construite 12 partii noi si au fost extinse si reamenajate alte in jur de 15 partii, de asemenea, au fost construite noua instalatii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) si 21 de sisteme de producere a zapezii artificiale. 

Printre investitiile in statiunile montane derulate de MDRT sunt si cele necesare organizarii in Romania a Editiei de Iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care se va desfasura pe Valea Prahovei in februarie 2013. 

Printre aceste investitii se numara extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei, cu peste 40 de kilometri de partii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sarituri cu schiuri si a anexelor (instalatii de transport, tribune, parcari s.a.), amenajarea a doua trasee de biatlon cu utilizare permanenta iarna-vara, construirea a trei instalatii noi de transport pe cablu, construirea a doua patinoare noi, dotarea cu instalatii de inzapezire artificiala a tuturor partiilor din zona si amenajarea unui lac de acumulare pentru inzapezire. 

Sursa: AGERPRES