Premierul Boc le transmite protestarilor ca nu le poate oferi marirea salariilor si pensiilor, dar nici demisia sa

Data publicarii: 18-01-2012 | Politica

Primul-ministru Emil Boc a declarat marti seara, la B1 TV, ca nu le poate promite protestatarilor marirea salariilor si a pensiilor, anularea masurilor de austeritate decise de Guvern si nici demisia sa, ci numai dialog "pe toate palierele" si unele masuri de ameliorare a situatiei de fapt cum ar fi sprijinirea crearii de noi locuri de munca.

"Astazi nu putem promite salarii si pensii marite. Astazi, nu pot face acest lucru. Asta nu inseamna ca daca urmam drumul corect nu este posibil acest lucru (...) Ce putem spune astazi? Ca Romania este in afara oricarui risc de neplata a salariilor si pensiilor. Acest lucru putem spune, ca am asigurat stabilitate", a afirmat premierul. 

In ceea ce priveste demisia sa, primul-ministru a subliniat ca "soarta Guvernului se decide in Parlament". 

"Intr-o democratie, se spune foarte clar in Constitutie, ca Parlamentul este organul suprem reprezentativ al poporului roman. Acolo se decide soarta guvernelor, pentru ca un guvern lucreaza sub controlul Parlamentului (...). Din perspectiva mea individuala, am spus-o de fiecare data, lucrez la fel, din primul minut pana in ultimul minut al functiei de prim-ministru, indiferent cat va dura ea", a argumentat seful Guvernului. 

De asemenea, el a aratat ca va cere o intensificare a dialogului cu manifestantii, inclusiv in cadrul comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor. 

"Raspunsul e unul singur - dialogul pe toate palierele, la toate nivelele, prin orice mijloace institutionale ale statului. Doi: masuri si lucruri care sa amelioreze, fara sa pierdem ce am castigat, starea de fapt. Si trei, explicarea in continuare a situatiei in care ne aflam, a masurilor luate", a spus Boc. 

El a adaugat ca in sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social de marti a discutat cu patronatele despre unele masuri de stimulare a crearii de noi locuri de munca dand exemplu suplimentarea sprijinului de stat pentru firme la angajarea de someri, tineri absolventi sau cei care mai au cativa ani pana la pensionare. 

Totodata, primul ministru a subliniat ca blocarea functionarii statului in urma protestelor de strada afecteaza in fiecare zi sansa de a aduce cele sase miliarde de euro, fonduri europene, prevazuti pentru anul acesta de Guvern, precum si pentru realizarea investitiilor de 38 miliarde de lei alocati de la bugetul de stat. 

"Numai aceste proiecte pot aduce mai multe resurse pentru locuri de munca, salarii si pensii", a mai spus premierul.

Sursa: AGERPRES