Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata miercuri sesizarea privind comasarea alegerilor

Data publicarii: 18-01-2012 | Politica

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) urmeaza sa dezbata miercuri sesizarea depusa de USL privind constitutionalitatea legii privind comasarea alegerilor in anul 2012.

Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011, initial fiind programata pentru dezbatere pe 12 ianuarie, insa judecatorii instantei constitutionale au amanat-o. 

"Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii", declara in decembrie 2011 liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. 

Tot atunci PSD emitea un comunicat de presa in care avertiza ca "PDL si aliatii sai au decis ca oamenii pot sa voteze doar cand decide puterea politica, nu cand o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic''. 

Opozitia sustinea ca, in conditiile in care presedintele statului isi permite sa sustina ca ''stabilitatea'' - ''adica mentinerea puterii'' - este mai importanta decat democratia, ''este clar ca Romania se situeaza deplin in afara valorilor Uniunii Europene''. 

Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi. 

Executivul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari. Data alegerilor comasate urmeaza sa se stabileasca prin hotarare de guvern. 

Sursa: AGERPRES