Coface estimeaza un curs de schimb in intervalul 4 - 4,4 lei pentru un euro in 2012

Data publicarii: 18-01-2012 | Finante-Banci

Coface estimeaza o evolutie a cursului de schimb incadrat in intervalul 4 - 4,4 lei pentru un euro pentru 2012, in cazul depasirii acestui nivel asteptandu-se la o interventie a Bancii Nationale a Romaniei pentru stabilizarea cursului, a declarat country cluster manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu, miercuri, la o conferinta de presa.

'In ceea ce priveste cursul de schimb, probabil va varia intre 4 - 4,4 lei pentru un euro. Daca vor fi factori care vor face sa se depaseasca acest nivel, Banca Nationala va interveni pentru a stabiliza cursul', a afirmat Cristian Ionescu. 

Reprezentantul Coface a adaugat ca nivelul creditelor acordate de bancile din Romania va continua sa scada, pe fondul dependentei acestora de imprumuturile de la bancile mama, care isi vor reduce semnificativ expunerea pe pietele din Europa Centrala. 

'Sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante - 12%. In plus, bancile din zona euro, subrezite de criza datoriei suverane, detin 72% din activele bancare romanesti. Ele ar putea sa-si reduca semnificativ expunerea pe pietele din Europa Centrala cu privire la noile cerinte de lichiditate impuse de Basel III. Bancile romanesti sunt dependente de imprumuturile de la bancile mama din cauza insuficientei depozitelor. Riscul de refinantare de la bancile mama din Grecia, extrem de vulnerabile, si ale caror creante reprezinta 12% din PIB, este deosebit de ridicat. In acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui sa se accentueze', a explicat Cristian Ionescu. 

De asemenea, Coface estimeaza ca politia monetara adoptata de BNR pentru urmatorul an va fi una preventiva, avand caracter acomodativ, pentru stabilizarea nivelului inflatiei, cu dobanda de politica monetara situata in intervalul 5,5% - 6% pentru 2012 

Potrivit datelor Coface, inflatia medie anuala va cobori de la 5,8% la 3,3%.

Sursa: AGERPRES