Mii de oameni au cerut demisia actualei puteri la Mitingul pentru libertate organizat de USL la Bucuresti

Data publicarii: 20-01-2012 | Actualitate

"Mitingul pentru libertate", care a avut loc joi in Capitala, a reunit mii de oameni in zona Pietei Arcului de Triumf, coloana de manifestanti intinzandu-se de la Arcul de Triumf pana aproape de Piata Victoriei.

Presedintii Partidului Social Democrat, Victor Ponta, Partidului National Liberal, Crin Antonescu, si Partidului Conservator, Daniel Constantin, au participat la manifestatie, precum si alti lideri ai celor trei formatiuni - Calin Popescu-Tariceanu, Varujan Vosganian, Maria Grapini, Mihai Voicu, Titus Corlatean. 

"Vremea dialogului a trecut, singurul lucru bun pe care poate sa-l faca puterea pentru romani in prezent este sa-si dea demisia si oamenii din Piata Universitatii sa mearga acasa", a afirmat, de la tribuna manifestatiei, presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin. El a opinat ca Piata Universitatii a dat deja un verdict - ''cine nu pleaca de bunavoie va pleca cu forta". 

Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, la randul sau, ca astazi "nu mai este vorba de o batalie intre cei de la putere si cei din Opozitie, ci este o batalie a lui Traian Basescu contra romanilor". 

"Trebuie sa ne angajam ca nu se va mai intampla in Romania ce s-a intamplat in ultimii ani. Trebuie sa ne angajam ca in aceasta tara ai voie sa iti spui supararea, ca poti si ai dreptul de a trai chiar daca nu te cheama Basescu, Udrea sau Boc. (...) Anul acesta este sfarsitul lui Basescu si un nou inceput pentru Romania", a afirmat Victor Ponta. 

Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a transmis presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si democrat-liberalilor sa plece de la putere, precizand ca opozitia nu va face niciun compromis. 

"Romania este acum ocupata de o putere care nu mai are legitimitate. Domnilor de la putere, pe noi nu ne puteti minti sau cumpara. Nu mai exista niciun compromis. (...) Ne mint pe toti ca nu se pot face anticipate si ca dureaza trei luni. Eu le spun azi impreuna cu colegii mei in numele opozitiei politice - maine parlamentarii USL isi dau demisia impreuna cu parlamentarii actualei puteri si avem alegeri anticipate. Daca accepta alegeri anticipate sa vina sa isi dea demisia impreuna cu noi si atunci avem in maximum 90 de zile, dar se poate si in 30 si 45, alegeri anticipate", a spus Crin Antonescu, iar multimea a scandat "Anticipate". 

Manifestatia de protest a USL a fost deschisa de senatorul liberal Mircea Diaconu, care a evidentiat faptul ca poporul roman a fost mereu unit in clipele grele si a afirmat ca odata izbucnita revolta populara aceasta nu trebuie sa se opreasca. 

"Cand a fost greu, cand a fost groaznic am fost unul langa celalalt. Mi se pare ca si aceasta clipa istorica este la fel. De aceea, din pacate, asa cum acum 22 de ani am iesit pe strazi in toate orasele tarii, astazi facem exact la fel, parca suntem blestemati ca din 20 in 20 de ani sa trebuiasca din nou sa iesim in strada, din nou sa strigam, sa ne luptam. Este o singura problema, faptul ca acum ati venit din toata tara, faptul ca, absolut miraculos, cand nu ne mai asteptam niciunul dintre noi sa inceapa o revolta populara, iata ca a izbucnit, in Bucuresti, in Constanta si peste tot, si in Timisoara si in toata tara (...) si nu trebuie sa se opreasca pana cand nu vom atinge ceea ce ne dorim, ceea ce ne trebuie, adica "Jos Basescu", nu pentru ca noi vrem "Jos Basescu", ci pentru ca trebuie "Jos Basescu!". Din pacate, nu e alta solutie. Este timpul sa se auda, sa se simta puterea celor fara de putere. Singura solutie si imediata sunt alegerile anticipate. Este singura solutie democratica si europeana. Pentru ca vocea dumneavoastra (...) sa se auda sunt alegerile anticipate. Peste cateva zile, putine zile, vom sarbatori Unirea, Unirea Principatelor. Va propun sa sarbatorim Unirea Natiunii in jurul acestor doua desiderate: Jos Basescu, Anticipate", a spus Diaconu de la tribuna manifestatiei. 

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a anuntat, la mitingul USL, ca a decis sa se inscrie in PNL. ''Am hotarat sa ma inscriu in PNL cu conditia sa ma doreasca. Ma angajez in fata voastra sa incerc sa raspund pe masura talentului si priceperii mele oricarei sarcini imi va da acest partid in care cred si aceasta coalitie in care cred. USL nu e PDL'', a sustinut Sorin Rosca Stanescu de pe scena amplasata la Arcul de Triumf. 

Si Remus Cernea, copresedinte al Miscarii Verzilor, le-a vorbit participantilor la miting: "Oamenii nu au iesit in strada pentru pensii sau salarii mai mari, au iesit in strada pentru ca s-au saturat de un regim in care Basescu dicteaza totul, in care Basescu decide totul, (...) sunt proteste pentru democratie. Avem de construit in Romania o democratie, iar urmatoarea guvernare va trebui sa repare fundamentele democratiei distruse de aceasta guvernare PDL", a spus Cernea. 

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a sosit la mitingul USL insotit de peste o suta de manifestanti, cateva zeci dintre acestia fiind tinere si tineri imbracati in uniforme kaki, cu berete rosii, care au scandat "Nu va fie frica, vine Mazarica!". 

Pe langa politicieni, la manifestatia de protest au fost prezenti si oameni de cultura - actorul Emil Hossu si naistul Gheorghe Zamfir. 

Gheorghe Zamfir le-a spus participantilor la mitingul USL ca si-a cinstit tara si poporul, iar romanii sunt un popor de crestini, nu de atei. 

El a criticat faptul ca romanii sunt saraci, iar oamenii se confrunta cu lipsuri. 

'Cand te duci in comune si in sate vezi animale nenorocite, oameni cu fete scofalcite, cu ochi dusi in fundul capului de suferinta si de lipsuri ca nu au ce sa puna pe masa si copiii sunt lipsiti de mancare si imbracaminte. Traim intr-o mizerie cum nu am vazut la nici un popor, poate la poporul din Republica Malgasa, din Burundi, din Botswana', a spus Zamfir. 

Artistul a mai spus ca cei aflati la putere trebuie sa plece. 

Manifestantii au scandat "Libertate", lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Pe pancarte s-a putut citi "Treziti-va romani!", "Jos Basescu!", "Alegeri anticipate, nu comasate!". 

Potrivit organizatorilor, la miting au participat 20.000 de oameni, iar potrivit jandarmeriei 7.000. 

Mitingul s-a incheiat in jurul orei 18,00, dupa care o parte dintre participanti s-a deplasat catre Piata Victoriei si de acolo la Universitate, unde s-au alaturat manifestantilor antiguvernamentali aflati in saptea zi de protest.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: