Ministrul Agriculturii: Romania ar putea inregistra in 2016 un sold pozitiv in balanta comerciala cu produse agroalimentare

Data publicarii: 20-01-2012 | Economie

Romania ar putea inregistra, in jurul anului 2016, un sold pozitiv in balanta comerciala cu produse agroalimentare, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Daca in anii trecuti Romania a fost mare o importatoare de produse agroalimentare, incepand cu anul 2010, s-a inregistrat o tendinta semnificativa de crestere a exporturilor si una de reducere a importurilor, tarile comunitare fiind principalii nostri parteneri, cu o pondere de 70%. Tindem la o reducere a soldului balantei comerciale si mizam ca, in jurul anului 2016, Romania va trece pe plus, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole", a declarat, joi, la 'Saptamana Verde', la Berlin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara. 

In ceea ce priveste promovarea produselor romanesti pe piata externa, Tabara a precizat ca in orice vizita pe care o efectueaza in strainatate urmareste prezenta produselor autohtone in lanturile de magazine, piata germana fiind un mare consumator de vinuri romanesti. 

"Pe piata germana se regasesc produse alimentare romanesti, in special vinurile rosii, dar din pacate nu este suficient. In balanta comerciala a Romaniei exista un deficit pe relatia cu Germania pentru carnea de porc importata. Consider ca odata cu reluarea exporturilor, foarte multe preparate din carne de porc vor ajunge si pe piata germana", a subliniat seful MADR. 

Ministrul Agriculturii a recunoscut ca autoritatile au fost mai putin active in ceea ce priveste participarea Romaniei la anumite evenimente internationale prin care producatorii sa-si prezinte oferta. 

"Exista o propunere la nivelul Comisiei Europene, ca in viitoarea Politica Agricola Comuna sa existe mai multe masuri de piata, inclusiv pentru promovarea unor produse pe piata Uniunii Europene. Dupa modelul programului de promovare a vinurilor si cel al legumelor si fructelor, avem speranta ca un astfel de program poate ajuta producatorii romani sa fie prezenti cu oferte catre beneficiarii de produse agroalimentare din Germania si din Europa", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Potrivit datelor furnizate de MADR, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a scazut de la 2,06 miliarde de euro in anul 2008, la 1,53 miliarde de euro in 2009, trendul descendent continuand si in anul 2010, cand s-a inregistrat un deficit de 729,4 milioane euro, in scadere de 64,6% fata de anul 2008. In primele noua luni ale anului 2011, deficitul comercial rezultat din schimburile cu produse agricole a continuat sa scada, situandu-se la valoarea de 600 de milioane de euro. 

Reducerea deficitului comercial s-a datorat in principal cresterii exporturilor de produse agroalimentare, de la 2,099 miliarde miliarde de euro in anul 2008, la 3,06 miliarde de euro in 2010, o crestere de 45,7%. Valoarea exporturilor de produse agricole in primele noua luni din 2011 a fost de 2,595 miliarde de euro. Estimarile MADR arata ca, in situatia mentinerii ritmului actual de crestere, exporturile Romaniei de produse agroalimentare ar putea atinge la finele anului 2011, o valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o majorare cu 14% fata de anul 2010 si cu peste 65% fata de anul 2008. 

Potrivit MADR, scaderea importurilor de produse agroalimentare cu aproximativ 9% in 2010 fata de 2008 a contribuit, de asemenea, la reducerea deficitului comercial. Primele trei locuri in structura exporturilor Romaniei de produse agricole au fost ocupate preponderent de grau, porumb si produse din tutun. Alte produse agricole cu pondere valorica mai ridicata la export au fost orzul, uleiul de floarea-soarelui si carnea de pasare. 

In privinta importurilor, clasamentul primelor trei locuri a ramas neschimbat de ani buni, acesta fiind dominat de carnea de porc, care a detinut ponderea cea mai importanta, urmata de zahar si produsele din tutun. In primele noua luni ale anului 2011, oportunitatile de export pentru zahar, cresterea exportului de seminte de floarea soarelui precum si reducerea necesarului de carne de porc din import au modificat ierarhia primelor trei locuri. Alte produse agricole cu pondere valorica mai ridicata la import au fost preparatele alimentare, sroturi de soia, tutun brut. 

In perioada analizata, ponderea importurilor de produse agricole pe zone de provenienta nu a suferit modificari din anul 2008, aproape 79% din importuri provenind din tari membre UE. Pe de alta parte, ponderea exporturilor Romaniei de produse agricole pe principalele destinatii s-a modificat, de la 65% export in tarile intracomuniatre in anul 2008, la 76,8% in primele noua luni din 2011. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: