A zecea zi de proteste in Capitala: sute de oameni si-au strigat din nou nemultumirea in strada

Data publicarii: 23-01-2012 | Actualitate

Cateva sute de studenti s-au adunat, din nou, duminica seara, la Fantana din Piata Universitatii, pentru a-si striga nemultumirile. Acestia scandau ''Libertate, Libertate'', ''Demnitate, demnitate'', ''Pacat, pacat de sangele varsat'', ''Educatia noastra nu e averea voastra'', ''Demisia, demisia''.

Studentii purtau pancarte cu texte precum ''Locuinte sociale, nu catedrala'', ''Indignati si nu manipulati'', ''Vrem democratie, nu oligarhie'', ''Bani in sanatate, nu securitate'', ''PDL si USL aceeasi mizerie''. Alte sute de manifestanti protesteaza in mod pasnic in fata Teatrului National, scandand lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale. Jandarmii asigura ordinea in zona. 

In Capitala oamenii au iesit in strada pentru a zecea zi consecutiv. Printre manifestantii obisnuiti deja, pensionari, oameni in varsta, tineri, s-au aflat elevi, profesori, sindicalisti, membri ai unor organizatii civice. Protestatarii, nemultumiti de salarii, pensii si de nivelul de trai scazut, au manifestat pasnic, au scandat si au purtat pancarte cu lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale: "Avem dreptul la demnitate umana", "Ignoranta ucide viitorul poporului nostru", "Demisia Basescu Boc. Ne asumam raspunderea. Semneaza poporul". 

Fostul suveran Mihai I si principesa Margareta si-au manifestat duminica ingrijorarea, dar si sustinerea fata de protestatari. "Europa si Romania trec impreuna prin vremuri de restriste. Cu atat mai mult astazi avem nevoie ca politica sa respecte locul cuvenit pe care i-l confera democratia si sa nu ia locul competentei, in spatiul public si institutional. (...) Fara nicio indoiala, criza economica mondiala afecteaza Romania. Dar este, totodata, evident ca protestele din tara noastra merg mult mai departe decat atat: romanii isi exprima frustrarea fata de politicieni care nu au privit niciodata dincolo de ingustele lor interese, care au fost mai mult ocupati cu mici dispute personale decat cu buna administrare a tarii", se arata in comunicatul de presa al Majestatii Sale Regelui Mihai. 

Manifestatii de protest au fost si in tara - la Slobozia, Targu Jiu, Slatina, Pitesti, Tulcea, Botosani, Focsani, Bacau, Piatra Neamt (in comuna Girov), Cluj-Napoca, Timisoara, Bistrita-Nasaud, Alba Iulia, Resita, Mures. 

In municipiul Blaj duminica a fost prima adunare de protest. In jur de 50 de persoane, printre care primari si fosti primari, liberali si social-democrati, din localitatile din imprejurimi, s-au adunat in fata hotelului din municipiu si au scandat impotriva Guvernului si a presedintelui. 

Sursa: AGERPRES.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: