MMP: Taxa pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, amanata pentru ca proprietarii nu au inteles sistemul de aplicare

Data publicarii: 23-01-2012 | Auto

Plata taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 a fost amanata cu un an pentru a da ragaz posesorilor sa-si vanda masinile, dar si pentru ca modalitatea de aplicare nu a fost suficient inteleasa de catre acestia, potrivit informatiilor remise, luni, pentru AGERPRES, de catre Ministerul Mediului si Padurilor.

'Este vorba, intr-adevar, si de o decizie politica, insa punctul central al deciziei este ca, desi noua taxa a fost anuntata inca de anul trecut, proprietarii de masini vechi nu au inteles indeajuns sistemul. In acest caz, nu au avut timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, dar taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste valoarea autovehiculului. Intr-adevar, exista si multe situatii aberante', a precizat MMP. 

Prevederea notificata in noua Lege privind taxa de poluare auto prin care pentru toate autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 trebuia platita taxa, a fost amanata pentru un an, a precizat, luni, pentru AGERPRES, Ministerul Mediului. 

Potrivit sursei citate, decizia a fost luata la intalnirea de luni a Coalitiei de guvernamant, urmand ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa fie inaintata o Ordonanta de urgenta care sa modifice Legea intrata in vigoare din 13 ianuarie 2012. 'In Coalitie, s-a decis amanarea pentru un an de zile a prevederii din Legea privind taxa auto, prin care toate masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 trebuia sa fie taxate. Cel mai probabil, in sedinta de miercuri in Guvern, va fi supusa adoptarea Ordonantei de Urgenta care va modifica Legea', conform MMP. 

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, a intrat in vigoare incepand din data de 13 ianuarie, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial si la doua zile dupa aprobarea in Guvern a normelor care fac posibila punerea in practica a actului normativ. 

Taxa de poluare urma sa fie aplicata atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care se inmatriculau pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator. 

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu si se ridica la peste 200 de milioane lei. 

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost initiata de MMP, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: