Romania ar putea avea al doilea an mai bun decat UE in ansamblul sau

Data publicarii: 24-01-2012 | Economie

Conform estimarilor, in 2011, economia Romaniei este posibil sa fi crescut cu peste 2%, ceea ce ar fi mai mult decat UE si aproape cat Germania. In anul curent evolutia depinde extrem de mult de ceea ce se intampla in Europa.

In 2011 este posibil ca economia romaneasca sa fi crescut cu peste 2-2,2%, antrenata de productia industriala in crestere si un an agricol foarte bun. Datele semnal urmeaza a fi cunoscute in 15 februarie, dupa anuntul Institutului de Statistica. Conform estimarilor, Romania ar putea sa fi inregistrat in 2011 un avans economic mai solid decat cel de 1,6% al Uniunii Europene in ansamblul sau, apropiindu-se chiar de performanta Germaniei, care a avut o crestere de 3%.

Fata de anul trecut, o incetinire este insa asteptata in anul curent. In 2012, Romania ar putea inregistra un avans al PIB de1,4% daca Europa va reusi sa calmeze pietele si sa evite transmisia tensiunilor din pietele financiare in economia reala. Evolutia industriei locale este legata de cererea de export si aceasta ar avea de suferit daca Europa nu cade de acord asupra unor masuri care sa limiteze efectele negative ale crizei actuale si sa restabileasca increderea companiilor si consumatorilor. In plus, pentru a asigura cofinantarea proiectelor sprijinite de UE, atat in sectorul public, cat si in cel privat, bancile joaca un rol central. "Situatia pietelor financiare trebuie sa se stabilizeze pentru a permite bancilor sa aiba atat relaxarea, cat si resursele financiare pentru a alimenta sucursalele din Est. Scenariul unei intrari a Greciei in incapacitate de plata ar putea bulversa pietele financiare, conducand la extinderea crizei catre Italia, Spania, afectand astfel intreaga zona Euro si- in proportii diferite- restul Europei, astfel incat Romania ar putea inregistra o performanta semnificativ mai slaba, riscand contractia economiei », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Pe plan intern, in scenariul de baza, consumul ar putea fi sprijinit de cresterea venitului salarial. Castigul salarial mediu nominal net a fost in noiembrie 2011 de 1.491 lei, in crestere cu 2,3% (34 lei) fata de octombrie si cu 8,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010.  Chiar daca marja de negociere a angajatilor in raport cu angajatorii ramane restransa, odata cu mentinerea inflatiei in zona 3 - 3,5% castigul real ar putea avansa semnificativ in 2012. Agricultura poate trage in jos avansul PIB, tinand seama de prognozele de vreme nefavorabila si de efectul de baza negativ al comparatiei cu 2011. Constructiile de infrastructura ar putea marca o revenire, tragand sectorul pe plus in ciuda unei performante limitate a constructiilor de locuinte. 

 « Pe langa asteptata trecere in recesiune a zonei Euro in ansamblul sau (Banca Mondiala estimeaza o contractie de 0,3%, FMI- una de 0,5%), Banca Nationala a Austriei pare determinata sa impuna limitari la creditarea bancilor din regiune cu resurse ale bancilor-mama din Austria. Bancile occidentale sunt insa deja intr-un proces de diminuare a expunerii pentru a se conforma criteriilor impuse de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) de a inregistra capital propriu de minim 9% din activele ponderate cu riscul. Din cauza participarii capitalului strain, Romania, Serbia, Croatia si Bulgaria sunt tarile cele mai vulnerabile », a precizat Victor Safta. 

Leul ar putea bifa un nou an de relativa stabilitate, in scenariul de baza urmand o dinamica laterala intre 4,25 si 4,4, cu episoade temporare de volatilitate. « Daca in cele din urma europenii reusesc sa recastige increderea pietelor, leul ar avea de castigat, cursul putand cobori chiar sub 4,25», a aratat Victor Safta.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: