Banca Transilvania vrea sa semneze un contract cu IFC si BERD in 15 noiembrie

Data publicarii: Astazi, 04-10-2006
Banca TransilvaniaBanca Transilvania ar putea semna pe 15 noiembrie un contract cu International Finance Corporation (IFC) si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un obtinerea unui imprumut, a declarat directorul general al bancii, Robert C. Rekkers. "Banca Transilvania este in discutii cu IFC si BERD pentru obtinerea unei finantari, iar contractul ar putea fi semnat pe 15 noiembrie, desi valoarea  imprumutului nu a fost inca stabilita inca stabilita", a spus Rekkers.

La sfarsitul lunii septembrie, International Finance Corporation (IFC) anuntase ca ar putea acorda un imprumut de 15 milioane euro Bancii Transilvania pentru a putea finanta extinderea bancii, in special in zona firmelor mici si mijlocii si a creditelor ipotecare.

"Nu am luat nimic inca. Anuntul a fost facut doar pe paginile de internet ale IFC si BERD. Suntem in discutii cu aceste institutii si nu stim inca ce suma vom lua, dar vrem sa o luam pana la sfarsitul lui 2006", a spus Rekkers.

El a explicat ca decizia acordarii imprumutului trebuie luata de cinci banci,  pentru ca este vorba de un "club deal" (intelegere de imprumut sindicalizat, in care creditorii sunt solicitati de imprumutat n.r.) din care fac parte, in afara de IFC si BERD, alte trei institustii financiare: FMO (din Olanda), DEG (Germania) si un fond public-privat lansat acum o luna, EFSE (European Fund for Southeast Europe).

"Speram sa semnam acest contract pe 15 noiembrie, dar nu stim inca pe ce suma", a mai spus Rekkers. El a explicat ca aceste fonduri sunt capital de rangul doi, prin care se poate creste mai mult sectorul firmelor mici si mijlocii.

Directorul general al Bancii Transilvania a confirmat ca banca mai poarta si alte discutii de finantare.

Banca Transilvania este detinuta de un grup de oameni de afaceri autohton, care poseda fiecare sub 5% din capitalul bancii. Cel mai important actionar al bancii este BERD, care controleaza un pachet de 15%, dar cu exceptia bancii de investitii niciun actionar nu poate avea mai mult de 5% din capital, conform statului bancii. Printre actionari se mai numara SIF Moldova, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: