Greenpeace: Constructia depozitului de deseuri radioctive de la Anghel Saligny, suspendata de catre instanta

Data publicarii: 25-01-2012 | Mediu

Inalta Curte de Casatie si Justitie /ICCJ/ a suspendat autorizatia partiala de amplasare a depozitului de deseuri radioactive a carei constructie urma sa aiba loc in localitatea Anghel Saligny, judetul Constanta, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, organizatia ecologista Greenpeace.

Reprezentantii organizatiei precizeaza ca, in luna mai 2010, alaturi de Centrul de Resurse Juridice /CRJ/, a solicitat Curtii de Apel Bucuresti suspendarea autorizatiei partiale de amplasare a Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Radioactive /DFDSMR/. 

Dupa ce, in prima faza, in februarie 2011, procesul a fost pierdut, ulterior ICCJ a emis o decizie definitiva si irevocabila impotriva proiectului in ianuarie 2012. 

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a autorizat construirea unui depozit de deseuri slab si mediu radioactive pe raza localitatii Anghel Saligny, judetul Constanta. 

Depozitul ar urma sa fie situat la mai putin de un kilometru distanta de gospodariile locuitorilor. Contrar prevederilor tratatului de la Aarhus, autoritatile romane nu au derulat consultari cu publicul pe tema acestui depozit, in conditiile in care pentru construirea acestui depozit urmau sa fie defrisate 30 hectare de padure. 

'Legislatia 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare permite stabilirea amplasamentului, achizitionarea terenului, precum si realizarea altor documentatii precum proiectul tehnic, al planului de amplasament, fara realizarea evaluarii strategice de mediu si a evaluarii impactului asupra mediului. Acest lucru este posibil din cauza necorelarii acestei legi cu legislatia comunitara, respectiv cu Directiva SEA 42/2001/CE si 87/335/CEE, transpuse in Romania prin HG 1076/2004 si respectiv HG 445/2009', a declarat Catalina Radulescu, avocat Centrul de Resurse Juridice. 

ICCJ a admis recursul si a suspendat autorizatia partiala de amplasare a DFDSMA. Aceasta autorizatie partiala este emisa de catre CNCAN in beneficiul Agentiei Nucleare pentru Deseuri Radioactive, precizeaza Greenpeace. 

Organizatia ecologista si CRJ au solicitat instantei si anularea acestei autorizatii in iulie 2010, insa cererea a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti in februarie 2011. La ora actuala, recursul este pe rolul ICCJ cu termen in iunie 2012.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: