Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala

Data publicarii: 25-01-2012 | Politica

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala, admitand cu majoritate de voturi sesizarea USL.

Legea nu a fost declarata neconstitutionala in integralitate, ci doar cateva articole, urmand sa se intoarca in Parlament. CCR va publica saptamana viitoare motivarea acestei decizii. Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011. 

Liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa, sustinea atunci ca prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii. 

''O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie. Astazi, 22 Decembrie 2011, prin respingerea motiunii de cenzura, actuala Putere a calcat in picioarele principiile si idealurile pentru care s-a luptat la Revolutia din 1989. Atunci, romanii au cerut dreptul de a-si decide soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astazi, PDL si aliatii sai au decis ca oamenii pot sa voteze doar cand decide puterea politica, nu cand o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic'', explica tot atunci PSD intr-un comunicat de presa. 

Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi. 

Cabinetul Boc a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: