Mugur Isarescu: Am repulsie fata de cuvantul criza

Data publicarii: 26-01-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a explicat, miercuri seara, sentimentul sau de repulsie fata de cuvantul criza, intr-un discurs prilejuit de dezbaterea 'De la Marea Dezordine la Noua Normalitate', inspirata de cartea 'Biletul de iesire din criza', scrisa de consilierul sau, Adrian Vasilescu.

'In prima parte a vietii mele profesionale, in anii 71 - 79, am tot vorbit despre tot felul de crize si am aceasta repulsie fata de acest cuvant. Inainte de 1989 capitalismul era in criza, iar socialismul intr-un succes deosebit. Am asistat la multe crize. Din criza in criza am tot crescut. Asa s-a format Europa. Din toate aceste crize, din 1971 si pana in 1989 a aparut moneda unica, singura de acest fel pe care a cunoscut-o omenirea', a aratat Isarescu. 

Ce inseamna criza, a intrebat retoric guvernatorul Bancii Centrale, care a subliniat ca acest cuvant a fost des repetat de presedintele Traian Basescu, in discursul sau de miercuri seara. 

'Azi l-am ascultat pe presedinte si am facut o analiza de text. Cuvantul criza a fost cuvantul pe care l-am auzit cel mai des. Criza, criza', a spus guvernatorul 

Isarescu apreciaza ca termenul recesiune este mai potrivit. 

'O sa iesim si din recesiunea aceasta. Ce va ramane atunci din criza? Un sentiment general cum ca nu ne-a fost mereu bine', a aratat Isarescu. 

Acesta a explicat, pe de alta parte, cum poate interpreta cuvantul criza atunci cand se vorbeste despre moneda nationala. 

'Am constatat ca leul este foarte in criza si este prea stabil. Atunci cand s-a apreciat leul, exportatorii mai ca ne-au spart geamurile la BNR. Si atunci intreb, cand a fost criza, cand leul s-a depreciat sau cand leul s-a apreciat?', a spus Mugur Isarescu.

Intr-o exprimare plastica Isarescu a lasat auditoriul sa traga singur concluziile. 

'Oare cand iesim din criza? Cand esti in criza? Cand faci un chef mare si intreci masura, sau a doua zi dimineata, cand te apuca mahmureala?', a spus acesta, aratand ca titlul cartii scrise de consilierul sau reflecta foarte bine ce se intampla azi.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: