Adina Valean: UE cauta variante pentru reducerea preturilor la convorbirile roaming

Data publicarii: 27-01-2012 | IT&C

Uniunea Europeana (UE) cauta solutii pentru reducerea preturilor la convorbirile telefonice roaming, in conditiile in care la data de 30 iunie 2012 va expira acordul de plafonare al acestora intrat in vigoare in 2009, a precizat, vineri, intr-un comunicat remis AGERPRES, europarlamentarul Adina Valean.

'Uniunea Europeana continua sa caute solutii pentru reducerea preturilor la roaming. Inca din 2007, datorita facturilor enorme aparute la convorbirile in roaming, s-au luat masuri pentru a pune limitari acestor tarife. Ultima plafonare a preturilor a avut loc in iulie 2009, in urma raportului Valean (...)', se arata in comunicatul eurodeputatei. 

Potrivit sursei citate, 'tarifele (care pentru prima data includeau si serviciile de roaming pentru SMS si date) au scazut atunci', dar in raportul Adinei Valean se cerea o abordare structurala a acestor servicii, adica gasirea de mecanisme pentru incurajarea concurentei si scaderea preturilor in mod natural. 'Cum in 30 iunie 2012 expira acordul de plafonare, in sprijinul adoptarii unui nou regulament, Comisia Europeana propune abordarea structurala. Asta inseamna separarea serviciilor de roaming de cele de telefonie mobila, ceea ce transforma roamingul intr-un business aparte. Astfel, ca ar putea deveni posibil pentru un consumator sa beneficieze de doua contracte, unul pentru telefonie mobila si celalalt pentru roaming, fiecare cu alt operator prezent pe piata locala', explica Valean. 

Aceasta a adaugat ca, in acest mod, optiunile abonatilor la telefonie mobila ar deveni mult mai variate, fapt ce ar permite accesul pe piata locala si a altor operatori, chiar si a unor retele mobile virtuale. 

Europarlamentarul Adina Valean, care conduce dosarul de roaming din partea grupului ALDE din Parlamentul European, a inaintat in completarea noii abordari doua idei care au gasit sustinere din partea Comisiei Europene. 

Prima se refera la optiunea operatorilor de telefonie mobila de a nu oferi serviciul de separare daca reusesc sa coboare preturile la roaming la nivelul preturilor practicate local. Cea de-a doua varianta face referire la navigarea pe internet in roaming.'Din 2009 incoace tehnologia a evoluat atat de mult, au aparut nenumarate aparate care permit conectarea la internet, astfel incat nu mai putem neglija un aspect al roamingului care in 2009 era trecut cu vederea: transferul de date. Utilizatorii ar trebui sa poata sa se foloseasca de retelele de telefonie mobila din tarile comunitare in care calatoresc cum se folosesc azi de retelele wireless, adica, contra unei taxe sa poata intra si naviga pe internet printr-un operator local la preturi locale', a subliniat Valean. 

Noile planuri tarifare la roaming vor intra in vigoare in iulie 2012, in cazul in care trec de votul Parlamentului European, iar propunerile privind separarea serviciilor de roaming doi ani mai tarziu, concomitent cu o noua scadere a preturilor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: