Guvernul a aprobat suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 2007

Data publicarii: 31-01-2012 | Auto

Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule referitoare la achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de anul 2007.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), remis luni AGERPRES, suspendarea este valabila pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv. 

Contribuabilii care au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia, la organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, se precizeaza in comunicatul MMP. 

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule raman in vigoare. Astfel, se mentine reducerea taxei de poluare cu pana la 25% si posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. 

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului. 

Potrivit ordonantei de urgenta, supusa dezbaterii publice saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Mediului, suspendarea pentru un an a platii taxei de poluare pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei in bugetul Fondului pentru Mediu. 

Potrivit Ministerului Mediului, in sedinta Coalitiei de guvernamant de la inceputul saptamanii trecute s-a luat decizia ca plata taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie amanata cu un an pentru a da ragaz posesorilor sa-si vanda masinile, dar si pentru ca modalitatea de aplicare nu a fost suficient inteleasa de catre acestia. 

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule precum si normele de aplicare a acesteia au intrat in vigoare incepand din data de 13 ianuarie. 

Taxa de poluare urma sa fie aplicata atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care se inmatriculau pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator. 

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost initiata de MMP, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie 

Potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Politiei Capitalei, publicate pe propria pagina de internet, numarul autoturismelor incadrate in intervalul de vechime 6-20 de ani si peste, era, la finele anului 2010, de aproape 2,9 milioane de unitati. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: