Detinatorii de obiecte de arta, bijuterii si blanuri de mare valoare nu pot primi prestatii sociale

Data publicarii: 31-01-2012 | Diverse

Detinatorii de obiecte de arta, bijuterii si metalele pretioase de peste 100 grame, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare sau obiecte de colectie nu pot primi prestatii sociale, potrivit unui comunicat remis, luni AGERPRES, de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, alocatia pentru sustinerea familiei. 

Venitul minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului raman la nivelul reglementat in prezent. 

Potrivit MMFPS, prin normele metodologice de aplicare a ajutoarelor sociale se simplifica procedura de acordare a ajutoarelor sociale si ramane o singura lista de bunuri care duce la excluderea solicitantilor de la acordarea de ajutor social. 

Beneficiarii de ajutoare sociale sunt obligati sa-si plateasca impozitele locale (impozitul pe imobile, terenuri si autoturisme/autovehicule), iar beneficiarii de venit minim garantat, care vor iesi din plata pentru ca nu si-au platit impozitele, nu mai pot fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii. 

Si persoanele care beneficiaza de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.52/2011, sunt obligate sa-si plateasca impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri si autoturisme/autovehicule. 

Referitor la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.38/2011, MMFPS precizeaza ca, pana la varsta de 18 ani, copiii care urmeaza o forma de invatamant in strainatate vor fi luati in calcul la stabilirea alocatiei de sustinere a familiei, daca si numai daca respectivele unitati de invatamant prezinta dovezi privind frecventarea cursurilor scolare peste hotare. 

Tinerii in varsta de pana la 18 ani, care termina cele 10 clase obligatorii de invatamant, vor fi luati in calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei. Totodata, beneficiarii sunt obligati sa-si plateasca impozitele locale, prevazute de art. 248 lit.a)-c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv impozitul pe imobile, terenuri si autoturisme/autovehicule. 

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si alocatia pentru sustinerea familiei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: