Dobanda de referinta BNR a coborat la 5.5%. Cand vor scadea dobanzile la credite sau depozite bancare

Data publicarii: 03-02-2012 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca in sedinta de joi rata dobanzii de politica monetara cu 0.25%, de la 5.75% la 5.5%, dupa o miscare similara efectuata la inceputul anului. In ultimele 3 luni, Banca Nationala a fortat scaderea dobanzii la credite, prin intermediul a trei reduceri, a cate 0.25 procente fiecare.

Cel mai vizibil efect al acestor reduceri de dobanda, poate fi observat in evolutia dobanzilor interbancare Robor, care au coborat accentuat de la inceputul anului. In cazul dobanzii Robor la 1 luna, daca la finalul anului trecut dobanda era de 5.72%, astazi aceasta avea valoarea de 5.05%, iar la 3 luni dobanda a coborat de la 6.05% la 5.28%. Dobanda Robor este de asteptat sa coboare in continuare in perioada urmatoare, dupa reducerea dobanzii de referinta, dar si datorita lichidatii existente in piata monetara.

Rata lunara scade la credite

Chiar daca bancherii nu au redus marjele de dobanda sau in unele cazuri le-au majorat la inceputul acestui an, clientii care au credite in lei, ale caror dobanzi sunt indexate in functie de Robor, vor plati o rata mai mica la urmatoarea recalculare a dobanzii.

Astfel, la un credit Prima Casa de 200,000 lei pe 20 ani, cu o marja de 2.5% si o dobanda Robor la 3 luni la inceputul anului de 6.05%, rata lunara era de 1742 lei. Ei bine, cu noua valoare de astazi a dobanzii Robor de 5.28%, rata lunara coboara la 1645 lei, o reducere de aproape 100 lei pe luna.

Integral in MoneyCenter.ro