Bancile locale ar putea finanta pana la jumatate din deficitul bugetar

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

  • Erste: In urmatorii ani, institutiile de credit pot cumpara titluri de stat ale tarilor din Europa Centrala si de Est echivalente cu 1,5 - 2,5% din PIB.
  • Daca finantarea externa slabeste, Guvernele din regiune trebuie sa micsoreze deficitul fiscal in paralel cu o scurtare a maturitatilor pentru a atrage creditorii locali.

Reducerea deficitului bugetar in tarile din Europa Centrala si de Est la o medie de 4,1% din PIB in 2011 si unul prognozat de 3,6% din PIB pentru anul in curs, comparativ cu 6,4% din PIB in 2010, lasa mai mult spatiu de manevra in cazul cresterii presiunii asupra randamentelor la obligatiunile de stat, spune un raport al grupului bancar austriac Erste dat ieri publicitatii. In mod particular, Romania, Republica Ceha si Slovacia se afla intr-o pozitie avantajata in cazul in care turbulentele financiare ar afecta din nou zona euro marcand o majorare a dobanzilor de finantare a datoriei publice a statelor din regiune. Estimarea are in vedere un prag de sustenabilitate potrivit caruia cheltuielile cu dobanzile sa nu depaseasca o zecime din veniturile bugetare. Republica Ceha are in prezent un nivel de 3,6% din veniturile bugetare pentru acest parametru, Slovacia 4,6%, iar Romania are costuri cu dobanzile reprezentand 5,2% din incasarile bugetare. "Calculele Erste Group indica suficient spatiu de manevra chiar daca ratele de dobanda cresc in Romania, Republica Ceha si Slovacia", spune studiul citat. Pentru ca datoria publica a Romaniei sa se indrepte inspre zone de nesustenabilitate, nivelul dobanzilor ar trebui sa fie mai mare de 10,7%, tara noastra stand cel mai bine din acest punct de vedere, conform estimarilor realizate de institutia de credit din Austria.

Integral in Curierul National