Mugur Isarescu: Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata la nivelul creditelor de consum

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata la nivelul creditelor de consum, iar orice s-ar spune ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'In privinta evolutiei creditului, au aparut doua lucruri: Banca Nationala forteaza reluarea creditarii, dar degeaba, si al doilea ca Banca Nationala forteaza creditarea in lei si tot nu se realizeaza. Nu prea este adevarat, as spune. Cu alte cuvinte, sa nu comparam o masura luata astazi de Banca Nationala cu cifra din decembrie referitoare la credite. Observam o redresare treptata a creditului acordat sectorului privat, crestere din mai 2010. Singurul care ramane pe evolutie negativa este pe creditul de consum. Creditul de consum a crescut foarte mutl anterior. Orice am zice, ne ducem in 2005-2006 in ceea ce priveste creditul de consum. Populatia s-a supraindatorat. Ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru ca acea dorinta de a cumpara obiecte de folosinta indelungata, masini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degraba autostrazi daca vrem sa mai avem unde merge cu masina', a afirmat Isarescu. 

Oficialul BNR a adaugat ca bancile comerciale au, in prezent, retele de retail supradimensionate, si ca tot bancile au avut o prea mare dependenta de bancile-mama. 'N-avem cum sa vedem ca bancile vor ave pe reteaua de retail mari evolutii pozitive pentru ca datele arata altceva. Romania este intr-o oarecare masura supraindatorata. Creditul pentru locuinte evolueaza mult mai tempearate decat in anii anteriori. Exista mai multa viziune si responsabilitate. Avem o redresare treptata a creditului acordat de societatile nefinanciare corporatiilor. Bancile au retele de retail supradimensionate. Politica monetara se transmite cu o anumita intarziere. Din motive, in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Bancile au avut o prea mare dependenta de finantarile bancilor-mama. Daca bancile si-ar prezenta datele ar vedea ce diferente majore exista. Bancile cu capital strain aveau o dependenta de 5 la 1', a explicat Guvernatorul BNR.

Sursa: AGERPRES