Noul ministru al Comunicatiilor: Prioritatea pentru 2012 este privatizarea Postei Romane

Data publicarii: 13-02-2012 | Economie

Preocuparea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale pentru anul 2012 este privatizarea Companiei Nationale 'Posta Romana', care ar trebui sa se intample pana in luna iunie, a declarat, vineri, noul ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Razvan Mustea-Serban, la ceremonia de predare/primire a mandatului.

'Inca din prima zi as vrea sa las faptele sa vorbeasca pentru mine, de aceea in foarte putine cuvinte va voi prezenta proiectele pe care doresc sa le duc la indeplinire in acest minister. In primul si primul rand este vorba despre un proiect care inseamna ducerea in fiecare casa de roman a Internetului de banda larga. Vorbim despre proiectul RoNet de peste 80 de milioane de euro, care deja a demarat prin trimiterea prenotificarii la Comisia Europeana, si care ne va permite pana in 2015 sa acoperim cele 3.650 de zone albe in care nu exista acces la Internet de banda larga (...) Vom cauta cele mai bune solutii pentru a eficientiza acele companii la care ministerul indeplineste atributiile pe care statul le are ca actionar. Preocuparea noastra principala pentru acest an este privatizarea Companiei Nationale Posta Romana prin majorarea de capital, care trebuie sa se realizeze, dupa cu bine stiti, in urma discutiilor cu Findul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pana la sfarsitul lunii iunie 2012', a afirmat Mustea. 

Potrivit oficialului, atragerea de fonduri europene, Agenda Digitala pentru Europa si dezvoltarea sistemelor informatice nationale aflate in derulare sunt pe lista prioritatilor viitoare. 

'(...) ne vom ocupa, in mod special, de derularea si implementarea proiectelor finantate din fonduri europene (...) Suntem constienti de oportunitatea pe care ne-o ofera Agenda Digitala pentru Europa, componenta esentiala a Strategiei Europa 2020. Impreuna cu toate institutiile statului, cu societatea civila, cu societatea academica, ne dorim sa indeplinim dezideratele in ceea ce priveste alfabetizarea digitala, dezvoltarea competentelor digitale si a incluziunii digitale in Romania. Un alt proiect important este Economia Bazata pe Cunoastere prin care au fost dotate 255 de comunitati din Romania dezavantajate din punct de vedere al cunoasterii si accesul la informatie. Un alt obiectiv important este dezvoltarea in continuare a Sistemului National Electronic de Plati online a taxelor si impozitelor, utilizand cardul bancar, care va permite fiecarui roman sa-si plateasca taxele si impozitele datorate statului 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, fara sa mai stea la cozi si fara sa mai trebuiasca sa mai faca drumuri. Pe lista preocuparilor noastre se regasesc si celelalte sisteme informatice dezvoltate si implementate in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Ma refer la Punctul Unic de Contact si la Sistemul Electronic de Achizitii Publice care are rolul de a transparentiza procesul de achizitie publica in institutiile bugetare din Romania. Din punct de vedere legislativ, vom continua sa sustinem proiectul de lege privind interoperatibilitatea sistemelor informatice ale institutiilor publice. Din acest punct de vedere, toate institutiile publice din Romania trebuie sa foloseasca acelasi limbaj', a subliniat ministrul Comunicatiilor. 

Razvan Mustea-Serban a mentionat, totodata, asigurarea securitatii in spatiul virtual, segment in care, 'impreuna cu Cert-Ro, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, vom incerca sa reducem numarul incidentelor informatice din spatiul online si sa diminuam efectele unor astfel de evenimente atunci cand ele se produc'. 

Vineri, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale /MCSI/, a avut loc, in prezenta premierului Mihai Razvan -Ungureanu, evenimentul de predare-primire a mandatului de ministru al Comunicatiilor dintre Valerian Vreme si Razvan Mustea-Serban. 

Noul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea-Serban, a primit, miercuri, avizul favorabil pentru functie din partea Comisiei Economice din Senat si a Comisiei pentru Tehnologia Informatiei din Camera Deputatilor. 

Membrii celor doua Comisii au votat in unanimitate numirea lui Mustea la conducerea Ministerului Comunicatiilor. 

Razvan Mustea-Serban s-a nascut la 8 septembrie 1978, in Focsani, judetul Vrancea, fiind absolvent al Facultatii de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, in 2001. 

Sursa: AGERPRES