Peste 80 de controlori pot bate oricand la usa omului de afaceri

Data publicarii: 13-02-2012 | Afaceri

Romania se numara printre economiile in care statul poate interveni oricand in mediul privat, dar acest lucru nu ar fi, din punctul nostru de vedere, nici bine, nici rau. Ceea ce este incorect consta in agresivitatea controlorilor, dar mai ales in multitudinea acestora. Un calcul al companiei de consultanta Golden Mind&Spirit arata ca statul roman dispune de peste 100 de organisme de control, din care mai mult de 80 isi pot trimite ”locotenentii” la orice ora, in orice zi, sa constate aspecte dintre cele mai neasteptate din activitatea firmelor.

Ca persoana privata, te poti lovi oricand de un politist rutier prea zelos, care ar putea constata ca un far bate prea la stanga ori prea la dreapta sau ca nu ti-ai inlocuit aspirina din trusa medicala. Dar ca om de afaceri te poti lovi de peste 80 de ”zelosi” care ar putea observa ca firma ta, afacerea ta, nu e in ordine. Specialistii Golden Mind&Spirit stiu foarte bine ca aceasta nu este in niciun caz o noutate pentru intreprinzatori, dar atunci cand calculezi dimensiunile acestui fenomen, rezultatele sunt socante. 

Rezultatele studiului arata ca la fiecare firma pot intra nepoftiti un anumit numar de controlori - ”foarte importanti”, de altfel - de la stat. Acest numar este egal cu numarul autorizatiilor pe baza carora functioneaza firma. Media generala oscileaza intre 28 si 83 de controale posibile per firma, proportional cu gradul de complexitate al afacerii supravegheate.

 Doua exemple relevante

 1. Se spune ca o covrigarie sau o saormarie este cea mai usoara afacere. De acord, dar atentie ca ea trebuie autorizata de catre 28 de institutii, de la ”Sanepid” (un termen desuet, probabil, dar cat se poate de acid din acest punct de vedere), Politie, Fisc, Pompieri, contabilitate sau diverse directii din primaria locala, pana la furnizorii de gaze, curent, apa, servicii de salubritate sau de interes comunitar. Ca sa nu mai vorbim de Inspectia muncii, Inspectia in constructii etc. Majoritatea acestor controlori pornesc din birourile lor convinsi ca patronul care urmeaza a fi "vizitat” este plin de bani (ca doar de aceea e patron) si cu siguranta banii aceia sunt facuti in zona de limita a legii.

2. In cealalta extrema din Romania s-ar putea situa foarte bine firmele din domeniul productiei industriale - un sector ce pare a fi vital pentru economie, daca urmaresti discursurile oficialilor din administratia centrala, judeteana, oraseneasca sau comunala. In timp ce la usa covrigariei/saormariei pot bate oricand 28 de reprezentanti ai organelor de control, la o fabrica s-ar putea sa aveti de-a face cu cel putin 50-60 de ”zelosi”. Pe langa pompieri, gardienii Fiscului sau inspectorii de la Munca ori de la ”Sanepid”, industriasul mai poate fi "vizitat” si de controalele tehnice. Aveti vreun cazan sub presiune ori vreo macara cu transport pe cablu/sina? Va pot cauta cei de la ISCIR! Aveti vreun utilaj cu comanda numerica, vreun aparat de masura mai sofisticat? Va poate inspecta Metrologia! Aveti un parc auto? Aveti grija la ARR si (nu numai) la RAR! Industria poate fi un fel de sport extrem, iar business-ul supus controalelor din Romania un fel de pariu cu imposibilul de vreme ce aici pot interveni oricand, per total, mai mult de 80 de institutii de control.

 Solutia: Biroul Unic de Control

 Desigur, fiecare intreprinzator cunoaste foarte bine cate controale il pot ”calca”, important este criteriul de evaluare al numarului acestora, propus de Golden Mind&Spirit: cate autorizatii, atatea posibile vizite. S-ar putea naste aici proverbul ”Spune-mi cate autorizatii ai obtinut pentru activitatea ta, ca sa-ti spun la cate controale te poti astepta”. Dar nu de proverbe le arde oamenilor de afaceri, ci de solutii. Iar solutia noastra este si simpla, dar si usoara pentru institutiile care se plang ca nu au destul personal pentru a tine sub control activitatile agentilor economici. In treacat fie spus, calculele noastre arata ca sunt cel putin 10.000 de persoane cu atributii nationale sau locale de control IN FIECARE JUDET, ceea ce, la nivel national, inseamna aproximativ 400.000 de controlori.

Solutia pe care o propunem este crearea unui BIROU UNIC DE CONTROL. Un organism care, cuprinzand toate institutiile cu atributii de control asupra activitatilor companiilor - atributii pe care, atentie, nu le contestam! - ar putea sa se ocupe si de autorizare, dar si de supraveghere, fara ca intreprinzatorii sa fie presati prin vizite inopinate sau, mai rau, directionate politic.

Un astfel de organism ar asigura, pe de-o parte, si ordinea din firme, dar si - pe de alta parte -  linistea intreprinzatorilor corecti, care ar putea fi astfel vizitati doar o data pe an in vederea respectarii legislatiei, procedurilor si reglementarilor in vigoare.

Cat ne costa controalele?

 In fine, tot calculele Golden Mind&Spirit, bazate inclusiv pe studii anterioare ale Bancii Mondiale si ale unor evaluatori de anvergura multinationala, arata ca orice om de afaceri din Romania care vrea sa respecte intreaga legislatie pierde 65% din timpul sau cu vizitele inopinate ale institutiilor de control. La care se adauga 20% din acelasi timp pentru plata taxelor, impozitelor sau indeplinirea obligatiilor administrative. Ar mai ramane 10-15% din timp pentru concentrarea atat de necesara dezvoltarii si consolidarii afacerii. Pe partea financiara a costurilor cu posibilele controale, calculele noastre arata ca - tot in functie de complexitatea afacerii astfel supravegheate - intreprinzatorul poate fi nevoit sa cheltuiasca intre 25% si 40% din capitalul disponibil pentru a satisface toate pretentiile controlorilor.

In asemenea conditii, e clar ca a venit timpul sa facem ceva cu acest vector de franare a activitatilor antreprenoriale!

Pentru alte articole si analize, consultati http://www.goldennews.ro/, un site marca Golden Mind & Spirit.