Grecia: Alegerile legislative anticipate vor avea loc in aprilie (purtator de cuvant)

Data publicarii: 14-02-2012 | International

Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc in luna aprilie, a anuntat luni purtatorul de cuvant al guvernului, Pantelis Kapsis, la o zi dupa adoptarea de catre parlament a programului de austeritate cerut de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International.

"Guvernul are o luna - o luna si jumatate de munca in fata lui (...), vom termina in martie (munca legata de noul imprumut international de 130 miliarde de euro si de stergerea unei parti a datoriei- n.red.) si alegerile se vor tine in aprilie", a afirmat Kapsis, potrivit unei declaratii de presa citate de AFP. 

Din punct de vedere tehnic, mandatul actualului guvern interimar de coalitie, condus de Luca Papademos, poate dura pana in octombrie 2013. De la preluarea mandatului, Papademos a precizat insa in mod repetat ca acesta este de scurta durata si nu vizeaza decat negocierea acordurilor cruciale pentru salvarea Greciei. 

"Poporul grec vrea sa ramanem in zona euro, iar noi vom facem ceea ce trebuie pentru a ramane in zona euro", a subliniat purtatorul de cuvant, estimand ca reuniunea de miercuri a Eurogrupului "va fi dificila". 

Zona euro a solicitat semnaturile liderilor partidelor din coalitia de guvernare, care sa le ateste vointa de a realiza reformele cerute, iar aceste semnaturi "vor fi date pana miercuri", probabil "sub forma unei scrisori", a adaugat Kapsis. "Guvernul considera ca votul de duminica exprima hotararea noastra de a avansa", a subliniat el. 

Parlamentul elen a aprobat duminica seara, cu 199 de voturi din 300, programul de austeritate ce va permite deblocarea imprumutului european de 130 miliarde de euro si stergerea unei parti a datoriei Greciei. Partidul Laos, de extrema-dreapta, membru pana vinerea trecuta al coalitiei, s-a desolidarizat de programul de austeritate inaintea votului din parlament, cei patru ministri ai sai prezentandu-si demisia. Ei urmeaza sa fie inlocuiti in cursul saptamanii. 

Sursa: AGERPRES