Primaria Generala a Capitalei amendata pentru nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2012

Data publicarii: 22-02-2012 | Actualitate

Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti a amendat Primaria Generala cu 3.000 lei pentru neintocmirea la termenul legal a proiectului de buget al Capitalei pe anul 2012. Controlul Directiei de Finante a avut loc ca urmare a intarzierilor semnalate de Prefectura Bucuresti cu privire la procedura de elaborare si adoptare a bugetului Capitalei.

 De asemenea, ca urmare a acelorasi intarzieri, Directia de Finante a dispus sistarea alimentarii Primariei Capitalei cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, incepand cu data de 13.02.2012 pana la adoptarea bugetului. Sistarea platii acestor cote inseamna ca Primaria Generala poate face plati din bugetul local numai in limita celorlalte venituri incasate.

 Bugetul de Stat a fost publicat la data de 22.12.2011 si, conform legii, proiectul de buget local se aproba de Consiliul General, la propunerea primarului, in termen de maximum 45 de zile de la data publicarii legii bugetului de stat in Monitorul Oficial al Romaniei. Astfel, ordonatorul de credite, in speta primarul general avea obligatia de a intocmi la termenele aratate mai jos proiectul de buget, de a-l prezenta dezbaterii publice si de a-l inainta Consiliului General spre adoptare.

 Termenul pana la care bugetul Capitalei trebuia astfel adoptat este 09.02.2012.

 *******

 Conform Legii nr. 273/2006 privind finatele publice locale, aprobarea si centralizarea bugetelor locale se face cu respectarea urmatoarelor termene:

    (1) In termen de 5 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a legii bugetului de stat, Ministerul Finantelor Publice transmite directiilor generale ale finantelor publice sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si transferurile consolidabile, aprobate prin legea bugetului de stat.

   (2) Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, precum si consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in conditiile legii, repartizeaza pe unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale, in termen de 5 zile de la comunicare, sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum si transferurile prevazute la art. 34 alin. (1), in vederea definitivarii proiectelor bugetelor locale de catre ordonatorii principali de credite. In acelasi termen, directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, comunica unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunilor acestora, dupa caz, si o estimare a veniturilor din cotele defalcate din impozitul pe venit.

    (3) Pe baza veniturilor proprii si a sumelor repartizate potrivit alin. (2), ordonatorii principali de credite, in termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, definitiveaza proiectul bugetului local, care se publica in presa locala sau se afiseaza la sediul unitatii administrativ-teritoriale. Locuitorii unitatii administrativ-teritoriale pot depune contestatii privind proiectul de buget in termen de 15 zile de la data publicarii sau afisarii acestuia.

    (4) In 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor prevazut la alin. (3), proiectul bugetului local, insotit de raportul ordonatorului principal de credite si de contestatiile depuse de locuitori, este supus aprobarii autoritatilor deliberative, de catre ordonatorii principali de credite.

    (5) Autoritatile deliberative, in termen de maximum 10 zile de la data supunerii spre aprobare a proiectului de buget, potrivit alin. (4), se pronunta asupra contestatiilor si adopta proiectul bugetului local, dupa ce acesta a fost votat pe capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, dupa caz, si pe anexe.

    (6) Proiectele de buget prevazute la art. 1 alin. (2) se aproba de autoritatile deliberative in termen de maximum 45 de zile de la data publicarii legii bugetului de stat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    (7) In cazul in care autoritatile deliberative nu aproba proiectele bugetelor locale in termenul prevazut la alin. (6), directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si cu transferuri consolidabile, pana la aprobarea acestora de catre autoritatile deliberative. In aceasta situatie, din bugetele locale se pot efectua plati numai in limita celorlalte venituri incasate.

Comunicat de presa