Britanicii de la RBS mai au expunere pe Romania de 1,26 miliarde de euro

Data publicarii: 27-02-2012 | Finante-Banci

Subsidiara locala a grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS) a raportat anul trecut o scadere cu 4,5% a bilantului, pana la 1,26 miliarde de euro, iar intreaga expunere a fost trecuta in categoria non-core (adica nu este relevanta pentru activitatile de baza). Exprimata in lire sterline, scaderea bilantului este de 6,5%, potrivit datelor publicate de grupul britanic.

Scaderea expunerii pe piata locala se datoreaza exclusiv dinamicii negative din trimestrul al patrulea, dupa ce in primele noua luni din 2011 portofoliul fusese mentinut la nivelul din anul precedent. Nivelul constant al expunerii in perioada ianuarie-septembrie 2011 fusese o surpriza in conditiile in care britanicii si-au redus drastic bilantul local in anii anteriori.

Activitatea bancii s-a redus mai vizibil pe segmentul clientilor persoane fizice, unde soldul total al creditelor acordate a scazut cu 9,2% si a ajuns la echivalentul a 472 milioane de euro. Volumul creditelor acordate companiilor s-a contractat cu mai putin de un procent, pana la 492 milioane de euro. RBS (fosta ABN Amro) este recunoscuta pe plan local tocmai ca o banca specializata pe corporate, dar in ultimii ani a incercat sa-si dezvolte serviciile si pe partea de retail.

Spre deosebire de raportarile trecute, cand o parte din expunerea locala era socotita ca fiind relevanta pentru activitatile grupului, de data aceasta intregul bilant este trecut in categoria non-core, ceea ce sugereaza ca britanicii sunt hotarati ca la un moment dat sa paraseasca piata locala.

Integral in Ziarul Financiar