Allianz obtine rezultate solide in Europa Centrala si de Est, in anul 2011

Data publicarii: 01-03-2012 | Finante-Banci

  • Venituri solide de 3,8 miliarde de euro, ce reflecta o crestere de 1,4 procente 
  • Profitul operational a crescut cu 158%, atingand valoarea de 295 milioane de euro 
  • S-a finalizat vanzarea Allianz Bank in Polonia si a inceput integrarea companiilor de asigurari generale din Rusia 

In anul 2011, Allianz a obtinut rezultate solide in Europa Centrala si de Est (ECE)# in ciuda crizei financiare care a continuat si a unui mediu economic inca volatil. Veniturile totale au ramas la un nivel stabil de 3,8 miliarde euro. Fluctuatiile ratelor de schimb valutar au avut doar un impact minor asupra rezultatelor Allianz. Profitul operational in regiune a crescut cu 158%, atingand valoarea de 295 milioane de euro, comparativ cu 114 milioane euro in anul 2010. 

"Allianz a reusit sa obtina rezultate solide in Europa Centrala si de Est in anul 2011, in ciuda continuarii turbulentelor de pe pietele financiare, a unui mediu economic slabit si a concurentei puternice. Suntem multumiti de recuperarea puternica la nivel de profit si suntem bine pozitionati pentru a beneficia de orice revenire a pietelor”, afirma Manuel Bauer, membru al Board-ului Allianz SE, responsabil de pietele in dezvoltare. 

Segmentul asigurarilor generale - factor determinant al imbunatatirii rezultatelor 

In anul 2011 primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale in Europa Centrala si de Est au ajuns la 2,57 miliarde euro, comparativ cu 2,63 miliarde euro in anul 2010, ceea ce corespunde unei scaderi de 2,2%. 

La nivelul ECE, profitul operational pe segmentul asigurarilor generale a evidentiat o crestere puternica, de aproape 250%, atingand nivelul de 194,4 milioane euro in anul 2011, comparativ cu valoarea de 56 milioane de euro aferenta anului precedent. Aceasta evolutie pozitiva a fost determinata de imbunatatirea ratei combinate cu 5,4 puncte procentuale, pana la un nivel de 96,6%.  

"Chiar daca circumstantele economice pline de provocari au influentat evolutia veniturilor din asigurari generale in multe zone din regiune, profitul operational a evoluat pozitiv in fiecare tara din ECE, ca urmare a imbunatatirilor semnificative ale ratei combinate. Dincolo de faptul ca nivelul daunelor produse de catastrofe naturale a fost mult mai scazut comparativ cu anul anterior, am facut progrese importante in zona initiativelor de reducere a cheltuielilor, construind o platforma mai eficienta, care este esentiala pentru succesul nostru viitor” a comentat Bruce Bowers, CEO regional al Allianz in Europa Centrala si de Est. 

In Rusia, integrarea celor trei companii de asigurari generale, care a inceput in vara anului 2011 a intrat acum in faza finala si, din aprilie 2012, noua companie isi va desfasura operatiunile exclusiv sub numele de marca Allianz. Rebranding-ul din Rusia este o parte importanta a politicii globale a Allianz care urmareste proiectia unei singure imagini a Grupului peste tot in lume si de a intari forta Grupului pe toate segmentele de afaceri si activitatile la nivel global.  

Bruce Bowers: "Cu o rata de crestere asteptata de 3,7%, Rusia reprezinta una dintre economiile cu cea mai rapida crestere in anul 2012 in regiunea ECE. Prin preluarea numelui de marca al liderului financiar global, care va inlocui marca ROSNO, aratam clientilor ca Allianz a devenit, prin unificarea companiilor, mai puternic pe piata din Rusia.” 

Segmentul asigurarilor de viata si de sanatate continua sa performeze 

Volumul total al primelor pe segmentul asigurarilor de viata si sanatate in Europa Centrala si de Est a continuat sa creasca si a atins nivelul de 1,1 miliarde de euro, ceea ce reflecta o crestere de 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. 

Rusia a obtinut performante remarcabile, dezvoltarea de noi produse cu componenta investitionala generand dublarea veniturilor sale pe segmentul asigurarilor de viata. Republica Ceha, Slovacia si Polonia au continuat sa inregistreze o evolutie pozitiva pe segmentul asigurarilor de viata si sanatate. 

Profitul operational a atins valoarea de 76,6 milioane de euro in anul 2011, valoare ce corespunde unei cresteri de 20 de procente. Aceasta s-a datorat in principal imbunatatirii eficientei si cresterii vanzarilor de produse profitabile. Cresterea profitului operational a fost vizibila in special in Slovacia (+32%), in vreme ce Rusia a trecut de la pierdere la profit. 

Bruce Bowers: "Imbatranirea populatiei in regiunea Europei Centrale si de Est este o tendinta in crestere si se asteapta ca aceasta sa duca la o impovarare semnificativa a sistemelor de pensii de stat. Rezultatul probabil va fi o reducere a pensiilor de stat. Produsele de planificare financiara pentru varsta a treia, care sa suplimenteze pensia de stat, sunt prin urmare mai necesare ca niciodata, iar Allianz ramane un partener de incredere pentru clientii sai in aceasta piata promitatoare, datorita stabilitatii financiare si capacitatii sale de inovare.” 

Segmentul fondurilor de pensii si managementului activelor contina sa creasca 

In Ungaria, o re-nationalizare a fondurilor de pensii obligatorii a avut drept consecinta transferul a 1,4 miliarde de euro active de la Allianz Pension Fund Ungaria catre Stat, in cel de-al doilea trimestru al anului 2011. Aceasta suma a reprezentat doua treimi din activele de pensii in administrare avand, asadar, un impact negativ sever asupra rezultatelor noastre din aceste operatiuni. Activele in administrare ale celorlalti administratori de fonduri de pensii Allianz din regiune au crescut cu 6,5%, atingand valoarea de 70,7 milioane de euro in anul 2011. Cu un raport costuri-venituri de 54,3%, operatiunile de administrare a fondurilor de pensii si a activelor au contribuit cu 32,3 milioane de euro la obtinerea profitului operational in regiunea Europei Centrale si de Est.  

Allianz Pension Fund din Republica Ceha a castigat inca o data premiul reputatei reviste lunare "Banka” pentru cel mai bun fond de pensii. 

Concentrare asupra pietelor de baza 

Implementarea strategiei Grupului Allianz ce se concentreaza pe imbunatatirea eficientei si dezvoltarii in pietele cu un potential ridicat a dus la o serie de schimbari structurale in regiunea Europei Centrale si de Est in anul 2011. Am finalizat vanzarea activitatilor bancare in Polonia si ne-am retras din Kazahstan. 

"Portofoliul nostru stabil ce confera flexibilitate veniturilor ne asigura o pozitie buna pentru a face fata turbulentelor din 2012. In vreme ce economia ECE a crescut cu aproximativ 3,8% in anul 2011, in 2012 ne asteptam la o rata de crestere de aproximativ 2,7%, cu o contractie a economiilor din Croatia si Ungaria", a comentat Manuel Bauer. "In anul 2011 am remarcat o evolutie pozitiva a numarului de clienti in regiunea Europei Centrale si de Est, in special in Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria si Romania. Acesta este un semn clar ca, pretutindeni, clientii cauta un partener de incredere si stabil in perioade de incertitudine”, a adaugat Bauer. 

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: