INS: Scadere cu 0,3% a ratei somajului BIM in ianuarie (date provizorii)

Data publicarii: 01-03-2012 | HR/Cariere

Rata somajului, conform standardelor Biroului International al Muncii /BIM/, in forma ajustata sezonier, a fost estimata, in ianuarie, la 7,2%, in scadere cu 0,3% fata de decembrie 2011 si cu 0,1%, comparativ cu prima luna din anul anterior, arata datele provizorii publicate, joi, de Institutul National de Statistica /INS/.

Potrivit sursei citate, numarul somerilor (cu varste cuprinse intre 15 si 74 ani) estimat pentru luna ianuarie este de 714.000 persoane, in scadere cu 4,92% fata de luna precedenta, cand se inregistrau 751.000 de persoane fara un loc de munca, si cu 1,78% mai putin fata de aceeasi luna din 2011. 

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,2% pe cea a femeilor, valorile fiind de 7,8% in cazul persoanelor de sex masculin si de 6,6% in cazul femeilor. 

Datele INS releva faptul ca pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului a fost estimata la 5,5% pentru luna ianuarie 2012, din care 6% in cazul barbatilor si 4,8% in cel al femeilor. 

De asemenea, numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 69,1% din numarul total al somerilor estimat pentru luna ianuarie 2012. 

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. 

Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa. 

Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii. 

Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: