Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in UEM a fost semnat

Data publicarii: 02-03-2012 | Actualitate

Liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene (exceptiile sunt Marea Britanie si Republica Ceha), printre care si Romania, au semnat vineri dimineata, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (zona euro).

Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de presedintele Traian Basescu. 

Tratatul, a carui forma finala a fost convenita la Consiliul European informal din 30 ianuarie, stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%. In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB. 

Potrivit textului documentului, daca se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala, la fel ca si asa-zisa ''regula de aur'' privind limitarea deficitului structural. Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective. 

''Este o etapa importanta pentru consolidarea increderii in Uniunea noastra Economica si Monetara'', a estimat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in cadrul ceremoniei de semnare a documentului. 

Tratatul trebuie sa fie ratificat de cel putin 12 state semnatare din zona euro pentru a intra in vigoare, dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2013. Procesul de ratificare ar putea fi complicat insa de catre Irlanda, care a anuntat deja ca va organiza un referendum pe acest subiect.

Sursa: AGERPRES