Leonard Orban: Alocarea de bani din Trezorerie la POS Mediu e pentru continuitatea platilor catre beneficiari

Data publicarii: 05-03-2012 | Finante-Banci

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ca alocarea temporara de fonduri de la Trezorerie, pentru Ministerul Mediului a fost decisa de Guvern pentru a asigura platile interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte in Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.

"S-a facut in ideea de a se asigura continuitatea platilor catre beneficiari", a spus Orban, care a participat, sambata, la sedinta de guvern romano-moldoveneasca de la Iasi. 

In context, el a precizat ca nu sunt neaparat probleme legate de eventualitatea unei intreruperi a rambursarilor de la Comisia Europeana pe POS Mediu. 

Ministrul Orban a precizat, insa, ca, la Bruxelles, unde l-a insotit pe presedintele Traian Basescu la Consiliul European, pe 1 si 2 martie, directori din directiile pentru Ocupare (DG EMPL) si Dezvoltare Regionala (REGIO) i-au comunicat ca la nivelul intregii Uniuni Europene pot exista oricand riscuri de intrerupere sau suspendare a programelor europene. 

"Am avut posibilitatea sa ma intalnesc cu directori de la Emploiment si Regio care mi-au spus ca lucrurile sunt sub control, deocamdata, dar ca lucrurile sunt dure la nivelul Uniunii Europene si oricand exista anumite riscuri. Ei vorbesc de un risc general, sunt tot mai multe programe operationale suspendate sau interupte la nivelul tuturor statelor Uniuni Europene", a afirmat Leonard Orban. 

Ministerul Finantelor Publice (MFP) aloca temporar 100 de milioane de lei Ministerului Mediului pentru asigurarea prefinantarilor proiectelor din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, pe luna martie, potrivit unei hotarari de guvern publicate vineri in Monitorul Oficial. 

Banii provin de la Trezorerie, din varsamintele din privatizari si merg la Autoritatea de management a POS Mediu, de la Ministerul Mediului. 

Ministerul Mediului trebuie, insa, sa restituie suma Trezoreriei, pana in 17 decembrie 2012, din fondurile primite de la Comisia Europeana, in cadrul POS Mediu, se mai arata in hotararea de Guvern adoptata in sedinta din 28 februarie. 

"In scopul asigurarii necesarului de finantare al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Mediu", aferent lunii martie 2012, in vederea efectuarii platilor in cadrul proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Sectorial "Mediu", pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile, aferente asistentei financiare nerambursabile primite de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene, se aproba alocarea temporara de catre Ministerul Finantelor Publice a sumei de 100.000 mii lei, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului", se arata in HG. 

In expunerea de motive, hotararea de guvern este motivata prin faptul ca s-au epuizat prefinantarile de la Comisia Europeana din cauza diferentelor dintre banii veniti de la CE, ca prefinantari, si partea acordata de statul roman ca prefinantare catre beneficiarii care desfasoara proiecte in POS Mediu. 

"In conditiile epuizarii prefinantarii CE, ca urmare a existentei unei diferente substantiale intre procentul de prefinantare acordat de CE (respectiv 9% pentru FEDR si 12,5% pentru FC din suma alocata POS Mediu) si procentul de prefinantare acordat de Romania beneficiarilor de proiecte finantate prin POS Mediu din instrumente structurale (maximum 30%), cat si valorii reduse a aplicatiilor de plata transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, este necesara identificarea altor surse de finantare a cheltuielilor efectuate in cadrul POS Mediu", se mentioneaza in expunerea de motive. 

De asemenea, Guvernul urmareste "asigurarea operativa a fondurilor necesare Autoritatii de Management pentru POS Mediu in vederea efectuarii platilor in conturile beneficiarilor, cu efecte asupra gradului de absorbtie", potrivit documentului citat. 

Initial, proiectul de HG lansat de Ministerul Mediului in dezbatere publica in ianuarie 2012 prevedea inca 100 de milioane de lei aferenti prefinantarilor din luna februarie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: