Isarescu: BNR tine o rezerva substantiala de bani tipariti pentru eventuale panici bancare

Data publicarii: 06-03-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei detine o rezerva de bani tipariti echivalenta cu "cateva zeci de procente bune" din masa monetara, necesara pentru momente de panica bancara precum cele din anii '90-2000 a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax.

"O panica bancara se trateaza cu munti de bani vizibili. O panica irationala, moment pe care l-am trait de cateva ori, ultima data in 2000, si niciodata n-a fost tratat cu sfaturi. La ghiseu, daca ai cumva neinspiratia sa tii o teorie monetarista, sporesti panica, retragerile sunt si mai mari (...) BNR, sa stiti ca are o rezerva de bani tipariti, substantiala, cateva zeci de procente bune din masa monetara. Este un stoc de rezerva indispensabil", a spus Isarescu, la un seminar privind relatia dintre masa monetara si inflatie.

Isarescu a insistat ca trebuie promovat in public un discurs mai putin simplist privind rolul BNR in evolutia masei monetare si relatia masa monetara - inflatie, aratand ca de cele mai multe ori majorarea preturilor nu a avut o legatura directa cu evolutia masei monetare.

"In fiecare decembrie din 1990 incoace, masa monetara creste in termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru ca in decembrie se fac cadouri. Orice bancher va spune ca acest lucru este adevarat (...) Daca omul scoate banii si vrea sa plateasca cash", a mai spu seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR nu a specificat indicatorul de masa monetara la care se refera (M1, M2 sau M3), precizand ca nu doreste sa furnizeze o cifra privind rezerva de bani.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: