Martea neagra la burse: 20 dintre cei mai bogati oameni ai lumii au pierdut 11,3 miliarde de dolari

Data publicarii: 07-03-2012 | Bursa

Scaderea burselor inregistrata marti, pe fondul datelor macroeconomice slabe din Europa si al indoielilor legate de succesul restructurarii datoriei Greciei, i-a lovit puternic pe bogatii lumii. Astfel, numai intr-o singura zi, 20 dintre cei mai bogati oameni ai planetei au inregistrat o scadere a activelor lor de 11,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Averea miliardarului american Warren Buffett a scazut cu 407,3 milioane de dolari, ajungand la 43,9 miliarde de dolari. 

Patrimoniul liderului mondial din industria siderurgica ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a diminuat cu 918 de milioane de dolari, adica 4%, ajungand la 22,3 miliarde de dolari. Ca urmare a acestei dinamici negative, Mittal a cazut marti din topul celor 20 cei mai bogati oameni ai lumii, situandu-se pe pozitia 21, conform unui clasament Bloomberg. 

Doi magnati europeni, retailerii Bernard Arnault, proprietarul LVMH Moet Hennessy • Louis Vuitton S.A, si Amancio Ortega, detinatorul Inditex SA au pierdut impreuna 1,2 miliarde de dolari. 

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a pierdut pe fondul declinului de marti al pietelor 805,4 milioane de dolari, astfel incat averea sa a ajuns la 61,3 miliarde de dolari. 

In fine, averea fondatorilor Google Inc. Sergey Brin si Larry Page s-a redus cu 560 milioane de dolari, dupa ce pretul actiunilor Google a inregistrat o scadere de 1,5%. 

Indicii bursieri din SUA au inregistrat marti pierderi intre 1,3-1,5%, in timp ce scaderea burselor europene a fost si mai substantiala, intre 1,8-3,6%. O astfel de dinamica negativa se explica prin apropierea zilei de 8 martie, termenul limita de depunere a cererilor de catre creditorii privati pentru participarea la programul voluntar de stergere a datoriei Greciei. In cazul in care se vor inregistra mai putini participanti decat cei 75% dintre detinatorii de obligatiuni ale tarii, Grecia s-ar putea confrunta cu un faliment necontrolat, care, potrivit expertilor Institutului Internationale de Finante (IIF), ar putea sa produca pierderi zonei euro in valoare de 1 trilion de euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: