MECMA: Restructurarea minelor neviabile din Valea Jiului se va finaliza in 2018

Data publicarii: 09-03-2012 | Economie

Restructurarea activitatii miniere din Valea Jiului va fi posibila prin separarea activelor viabile de cele neviabile, finalizarea procesului de eficientizare a minelor fiind estimata pentru anul 2018, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), remis joi AGERPRES.

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni si Uricani. Acestea din urma se afla intr-un proces de eficientizare si restructurare ce se va finaliza in 2018. 

Potrivit MECMA, in cadrul procesului de separare a activelor viabile ale exploatarilor miniere de cele neviabile, au fost pana acum trei runde de intalniri pe 27 februarie, pe 1 martie si pe 7 martie a.c, in primele doua intalniri fiind analizate posibilitatile adoptarii unei hotarari de guvern, care sa asigure plata celei de-a treia transe pentru cei 900 de mineri disponibilizati, la cele trei mine aflate in procesul de inchidere.In urma acestor discutii, in 28 februarie a.c, a fost adoptata aceasta hotarare de guvern. 

Totodata, a fost prevazuta si acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari si sustinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesionala din Valea Jiului, fiind vizati cei 3.300 de mineri, care vor intra in acest proces. 

Potrivit MECMA, cresterea sporului de conditii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusa in noul Buget de Venituri si Cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. 

O eventuala modificare a acestei anvelope salariale va fi posibila doar dupa formarea Complexului Eneregtic Hunedoara care va include si cele 4 mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. 

MECMA precizeaza in acest moment legislatia este clara si nu permite majorari salariale intr-o companie de stat clasificata ca fiind institutie bugetara si care inregistreaza pierderi. 

Ministerul Economiei isi exprima convingerea ca aceste proteste nu vor degenera si ca atat minerii, cat si reprezentantii lor inteleg faptul ca MECMA este deschis in continuare dialogului si are determinarea de a identifica solutiile legale pentru deblocarea situatiei existente. 

Informatiile privind situatia si negocierile cu liderii de sindicat din Valea Jiului au fost anuntate joi de ministrul Economiei, Lucian Bode, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: