Cea mai mare furtuna solara din ultimii cinci ani se indreapta spre Pamant

Data publicarii: 09-03-2012 | Mediu

Cea mai mare furtuna solara din ultimii cinci ani urmeaza sa-si faca joi simtite efectele pe Terra, existand riscul de a afecta campul magnetic al Pamantului, marind in acelasi timp aurora boreala, informeaza joi AP.

Furtuna a inceput cu o eruptie solara masiva la inceputul saptamanii care apoi s-a propagat in exterior ca o bula gigantica de sapun, sustin oamenii de stiinta. Cand vor lovi Pamantul, particulele se vor deplasa cu o viteza de 6,4 milioane de km/h. 

'Ne va lovi direct in fata', a declarat Joe Kunches, om de stiinta in cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wFb7OZx2NYo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Norul masiv de particule incarcate electric ar putea afecta functionarea retelelor de curent electric, a satelitilor si a serviciilor GPS, in special in zonele nordice. In acelasi timp insa, furtuna solara ar putea provoca aurore colorate mult mai departe de poli decat de obicei. 

Astronomii sustin ca soarele a fost linistit o perioada de mai multi ani si ca, din acest motiv, furtuna solara care loveste joi Pamantul va parea mai puternica decat de obicei. 

Aceasta furtuna solara se inscrie in ciclul normal de 11 ani al soarelui, care ar trebui sa-si atinga varful de activitate in 2013. Furtunile solare nu le fac rau oamenilor, dar pot sa afecteze tehnologia, asa cum s-a dovedit in 2002, la sfarsitul precedentului ciclu solar, cand expertii au descoperit ca eruptiile solare afecteaza pozitionarea prin GPS. 

Intrucat intre timp au aparut noi tehnologii, oamenii de stiinta ar putea descoperi insa ca unele noi sisteme sunt, de asemenea, in pericol, a declarat Jeffrey Hughes, director al Centrului pentru modele integrate ale climei spatiale de la Universitatea Boston. 

'Este un eveniment de o amploare considerabila, dar nu unul extrem', a declarat Bill Murtagh, coordonator de programe pentru Centrul de previziuni pentru clima spatiala (Space Weather Prediction Center, SWPC). 

Eruptia solara a avut loc marti seara si efectele ar trebui sa se faca simtite joi pe Terra si sa continue sa fie resimtite si vineri dimineata, potrivit meteorologilor de la SWPC. 

Meteorologul Rob Steenburgh a declarat ca joi, la ora 10.00 GMT, efectele furtunii solare nu ajunsesera pe orbita circumterestra joasa. 'Nu am depistat unda de soc ajungand la sateliti inca, dar suntem cu ochii pe ea', a precizat el. 

Regiunea din soare care a erupt poate trimite noi furtuni solare spre Terra, apreciaza oamenii de stiinta, care sustin ca noi eruptii s-ar putea produce in viitorul apropiat. 

'Este un grup de pete solare mari, deosebit de violente. Lucrurile sunt extrem de agitate in zona si au loc permanent eruptii', a declarat fizicianul David Hathaway, de la NASA. 

Pentru America de Nord, cea mai importanta parte a furtunii solare, cea care va crea aurore de proportii neobisnuite, va atinge varful joi seara. 'Aurorele sunt probabil singura rasplata pe care o primim atunci cand soarele erupe', a spus Joe Kunches, din cadrul NOAA. 

El precizeaza ca furtunile solare pot afecta tehnologia de pe Terra in trei moduri, respectiv prin emisiile magnetice, radio si de radiatii. Aceasta furtuna solara este cea mai puternica de la cea survenita in decembrie 2006 pentru ca toate cele trei tipuri de emisii sunt puternice, adauga Kunches.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: