Verdictul analistilor: piata bancara este in deficit de lichiditati in euro pentru ca bancile straine taie din finantari

Data publicarii: 12-03-2012 | Finante-Banci

Piata bancara inregistreaza un deficit de lichiditate in euro care a ajuns sa se reflecte in dobanzi la depozite care urca in tot mai multe cazuri la 4% pe an si pot atinge chiar varfuri de 5% pe an, acesta fiind efectul palpabil al politicii bancilor din zona euro de a-si lasa filialele locale sa se finanteze singure. Paradoxal, acest deficit nu este reflectat in evolutia cursului leu/euro, care ramane fixat in jurul pragului de 4,35 lei/euro.

"Normal ca este deficit de lichiditate in valuta intr-un context in care este absolut clar ca bancile depind de finantarea externa mai scumpa si mai greu accesibila. Fiecare banca are posibilitatile ei de finantare, iar dobanzile la depozite au ajuns la niveluri foarte ridicate, ca sa nu zic chiar aberante. Daca platesti 5% la depozitele in euro, cu cat dai credite?", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Integral in Ziarul Financiar