Guvernul sisteaza cotele defalcate din impozitul pe venit primariilor ce nu achita unele cheltuieli cu alegerile locale

Data publicarii: 15-03-2012 | Politica

Guvernul va sista virarea cotelor defalcate din impozitul pe venit catre autoritatile locale care nu vor inapoia banii alocati de Executiv pentru unele cheltuieli cu desfasurarea alegerilor locale din iunie 2012, potrivit unei ordonante de urgenta publicate miercuri in Monitorul Oficial.

Conform documentului adoptat in sedinta de guvern de marti, din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, se aloca bani pentru cheltuielile prefecturilor cu confectionarea stampilelor de control din sectiile de votare, imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea si distribuirea materialelor si tipizatelor pentru alegeri. 

De asemenea, din bugetul MAI se asigura si cheltuielile cu hartia pentru buletinele de vot, stampilele de vot si cu timbrele autocolante care se aplica pe cartile de identitate la vot. 

Toate aceste cheltuieli trebuie, insa, recuperate de la autoritatile locale unde se desfasoara alegerile. 

"Pentru reintregirea fondurilor utilizate in procesul electoral, autoritatile administratiei publice locale achita MAI, prin institutiile prefectului, din bugetele proprii, in termen de 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea cheltuielilor" mentionate, se arata in OUG. 

In cazul in care autoritatile locale nu achita prefecturilor banii in termenul de doua luni, institutiile prefectului comunica directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, lista primariilor respective si sumele aferente nerestituite. 

Potrivit OUG, aceasta se face "in scopul sistarii alimentarii bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale". 

Cotele defalcate din impozitul pe venit si unele venituri ale bugetului de stat vor fi alocate autoritatilor locale restante numai cu scopul achitarii obligatiilor ramase de la votare, se mai arata in ordonanta de urgenta. 

Totodata, actul normativ obliga autoritatile locale sa includa in bugetele locale pe anul 2012 "prevederi corespunzatoare pentru achitarea cheltuielilor necesare desfasurarii in bune conditii a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale". 

Potrivit Guvernului, OUG a fost adoptata avand in vedere constrangerile bugetare precum si necesitatea asigurarii intr-un termen cat mai scurt a fondurilor necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor". 

Executivul isi motiveaza actul normativ "avand in vedere necesitatea stabilirii unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ale judetelor sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, a sumelor alocate MAI, pentru institutiile prefectului, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru desfasurarea procesului electoral". 

Guvernul mai invoca si "imperativul asigurarii bunei organizari a alegerilor locale, inclusiv sub aspectul centralizarii informatice a rezultatelor votarii". 

Executivul sustine ca "aceste elemente constituie o situatie de urgenta extraordinara". 

Printr-o hotarare de guvern adoptata tot marti, Executivul a alocat aproape 100 de milioane de lei institutiilor centrale implicate in organizarea scrutinului: Ministerului Administratiei si Internelor, Secretariatului General al Guvernului, Autoritatii Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicatii Speciale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: