Radu Timis (ARC): Preturile alimentelor ar putea scadea cu 20% prin reducerea diferentiata de TVA
Data publicarii: 20-03-2012 | Economie
Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la produsele alimentare ar putea aduce o scadere a preturilor la alimente intre 16 si 20%, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis.
"Aceasta taxa marita la 24% ne-a adus mari probleme legate de scaderea consumului. O taxa diferentiata pe produsele alimentare de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor intre 16 si 20% si ar insemna relansarea consumului si insanatosirea mediului de afaceri", a precizat Timis.
Acesta a subliniat ca ARC a propus Ministerului de Finante inregistrarea Cod CAEN a tuturor produselor care intra in tara pentru a vedea exact cat se incaseaza din TVA.
"Noi am facut o sugestie la MFP ca tot ceea ce intra pe teritoriul Romaniei sa fie inregistrate Cod CAEN si daca dupa o perioada de trei luni se incaseaza la legume -fructe doar 5% TVA, la carne si produse lactate, doar 20%, este clar ca acest TVA este pagubitor si nu se intoarce la buget. O Taxa pe Valoarea Adaugata diferentiata pe produsele de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor", a explicat Radu Timis.
Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala in domeniul carnii reprezinta 70% din totalul pietei.
Noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat imediat dupa investire ca scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012.
'Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. In conditiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscala. Daca ne uitam la tarile din jur, pe de o parte Grecia, care este in cedare de suveranitate, iar pe de alta parte, in Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune ca scadem TVA, pe de o parte, iar pe de alta parte ca incercam sa marim salariile sau pensiile. In functie de situatia economica viitoare discutam si acest subiect. Domnul Tabara a spus recent ca ar fi bine sa scadem TVA, dar nu a spus nici cand, nici cum. Cand voi avea o actiune, voi veni sa o comunic, nu pot eu sa arunc buzduganul inainte de a lua o decizie', a precizat Stelian Fuia, in data de 22 februarie.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, declara, tot in acea perioada, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18
- Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an
- Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?
- Studiu Deloitte: Tranzitia catre economia circulara a incetinit la nivel global in 2023
- Studiu Deloitte: prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
- Prysmian deschide la București un nou birou al Centrului de Excelență în IT
- Lucian Anghel preia funcția de Director General-Adjunct al Libra Internet Bank
- Schneider Electric colaborează cu NVIDIA în proiectarea centrelor de date AI
- Ce este taxa pe lux și și cine va trebui să o plătească începând din acest an
- Flix raportează un venit total de 2 miliarde de euro în 2023
- Banca Transilvania & OTP Group, acord pentru achizitia OTP Bank Romania si subsidiare
- Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani
- Deloitte devine al saselea cel mai puternic brand din lume, potrivit Brand Finance
- Revolut Money Report: Romanii au facut peste 644 milioane de tranzactii cu Revolut anul trecut
- Catinvest aduce Bebe Tei si Farmacia Tei în Craiova la ElectroPutere Mall