Radu Gratian Ghetea: Piata financiar-bacara din Romania, atractiva pentru investitori

Data publicarii: 20-03-2012 | Finante-Banci

Piata financiar - bancara din Romania este in continuare atractiva pentru investitori, insa nu trebuie sa excludem total posibilitatea ca volumul resurselor provenit din exterior sa nu mai fie atat de generos, avand in vedere posibilele evolutii externe, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Acesta considera ca bancile comerciale trebuie sa identifice surse alternative pentru a sustine creditarea, iar finantarea din resurse interne este o tinta importanta. 

"Consider ca ar trebui incurajata economisirea pe termen lung, pentru a asigura resurse pentru acordarea de finantari pe termen lung, iar acest lucru s-ar putea realiza inclusiv prin stimulente de natura fiscala. Trebuie abordata tema economisirii interne fara insa a afecta consumul, fiind necesare politici de echilibrare a actiunilor de stimulare a economisirii si cresterii consumului pe baze sanatoase", explica Ghetea, care vede o solutie prin "lansarea de obligatiuni corporative pe piata de capital". 

"Obligatiunile corporative pe piata de capital pot deveni un instrument eficient pentru finantarea activitatii companiilor. In plus, introducerea de obligatiuni garantate cu creante imobiliare si creante asupra sectorului public ar permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ceea ce ar putea conduce la diminuarea costurilor creditarii ipotecare si catre sectorul public", considera presedintele ARB.

Sursa: AGERPRES