Fondul European pentru Investitii si Banca Transilvania ofera finantare pentru microintreprinderi prin programul Progress Microfinance din Romania

Data publicarii: 21-03-2012 | Finante-Banci

Fondul European pentru Investitii (FEI) si Banca Transilvania au semnat un acord de imprumut in valoare de 7,5 milioane euro, cu scopul de a sustine microintreprinderile si antreprenorii care desfasoara activitati independente in Romania.

Tranzactia a fost semnata in cadrul facilitatii European Progress Microfinance (Progress Microfinance), finantata de Comisia Europeana si de Banca Europeana pentru Investitii si administrata de Fondul European pentru Investitii. Banca Transilvania este a treia institutie din Romania care beneficiaza de aceasta facilitate.

Prin acest acord, se estimeaza ca Banca Transilvania va oferi micro-credite in valoare totala de 15 milioane euro pentru microintreprinderi din Romania, cu precadere antreprenorilor care desfasoara activitati independente. Acest imprumut va spori accesul la finantare pentru aproximativ 1.500 de microintreprinderi romanesti, sustinand spiritul antreprenorial.

Aceasta tranzactie este inca o oportunitate pentru Banca Transilvania, pozitionata ca Banca Oamenilor Intreprinzatori, sa continue si sa creasca activitatea de creditare a intreprinderilor mici si a microintreprinderilor din Romania. 

Micro-intreprinderile care doresc sa contracteze un micro-credit in cadrul acestei facilitati, pot primi informatii in oricare unitate a Bancii Transilvania.

Despre Instrumentul European de Microfinantare Progress

European Progress Microfinance Facility (Progress Microfinance) ofera garantii si instrumente de creditare catre microfinantatori intermediari. Aceasta initiativa a fost lansata cu fonduri de 203 milioane euro din partea Comisiei Europene si Banca Europeana de Investitii. Fondul European de Investitii (FEI) actioneaza ca o Companie de administrare pentru Platforma UE de Microfinantare FCP-FIS - Fondul European de Microfinantare Progress, care este principalul motor de implementare a Microfinantarii Progress. Scopul Microfinantarii Progress este de a creste accesul la finantare pentru micii intreprinzatori, inclusiv pentru antreprenorii care desfasoara activitati independente. Se concentreaza mai ales - dar fara a se limita la acestea - pe grupurile cu acces redus la piata conventionala de creditare, cum ar fi femeile antreprenor, antreprenorii tineri, cei care apartin unei minoritati, cei cu dizabilitati, intreprinderile individuale etc. Creditele de pana la 25.000 euro sunt disponibile prin intermediari selectionati care participa in cadrul programului. Microfinantarea Progress nu ofera finantare directa catre micii intreprinzatori sau persoane fizice.

Colaborarea cu Banca Transilvania inseamna al 18-lea acord semnat in cadrul Microfinantarii Progress de la initierea acesteia, in 2010. Pana in prezent, angajamente in valoare de 74,2 milioane euro au fost semnate in cadrul Microfinantarii Progress, aducand beneficii microintreprinzatorilor din Uniunea Europeana. Printre tarile cu care au fost semnate acorduri se numara Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia, Polonia, Romania, Slovenia, Spania si Olanda.

Pentru informatii suplimentare legate de acest program, va rugam sa accesati: www.ec.europa.eu/epmf

Despre FEI

Principala misiune a FEI este de a sustine IMM-urile din tarile din Europa, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc si garantare specifice acestui segment de piata. In acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca. Investitiile totale nete ale FEI in fonduri de private equity se ridicau la peste 6 miliarde euro, la sfarsitul anului 2011. Cu participatii in peste 370 de fonduri, FEI este un jucator principal la nivel european pe segmentul capitalului de risc, avand in vedere amploarea si gama larga a investitiilor sale, in special in segmentele high-tech si early-stage. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2011, peste 7,6 miliarde euro in aproape 220 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri si in cel al garantiilor pentru microfinantare. 

Despre  Banca Transilvania

Banca Transilvania se numara printre primele 3 banci din Romania, in functie de active. Misiunea sa, ca banca privata cu capital privat majoritar romanesc, este sa sprijine mediul de afaceri prin produse si servicii inovatoare. Activitatea BT este organizata pe patru linii principale de afaceri: persoane fizice, IMM, companii mari, respectiv Divizia pentru Medici. Banca Transilvania are peste 6.000 de angajati, o retea formata din peste 550 de sedii si 1,5 milioane de clienti activi. BT este prima banca din Romania care a fost cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in 1997. Strategia sa este sustinuta de actionari puternici, precum: BERD, care detine 15% din capitalul social al BT; Bank of Cyprus si IFC, Divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: