FMI: Prioritatile Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor comunitare si imbunatatirea cheltuielilor de capital

Data publicarii: 22-03-2012 | Economie

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, dar a avertizat totusi ca este nevoie de continuarea angajamentelor fata de reformele economice pentru a face fata incertitudinilor actuale si a extinde potentialul de crestere, se arata in comunicatul publicat pe pagina FMI.

'Romania continua sa faca progrese solide in cadrul programului preventiv cu Fondul. Implementarea politicilor a ramas consistenta si toate tintele din program au fost atinse. Dupa doi ani de declin, s-a reluat cresterea economica, iar inflatia a atins cele mai scazute niveluri. Cu toate acestea, perspectiva economica pentru acest an este trasa in jos de incetinirea din zona euro. Continuarea angajamentelor fata de reformele economice este cruciala pentru a face fata incertitudinilor actuale si a extinde potentialul de crestere', a declarat directorul general adjunct al FMI, Nemat Shafik 

'Autoritatile sunt decise sa respecte in 2012 tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. Pentru acest lucru este insa nevoie de o disciplina stricta a cheltuielilor. Cresterea absorbtiei fondurilor comunitare si imbunatatirea cheltuielilor de capital sunt prioritati cheie. Este nevoie de masuri suplimentare pentru a reforma sectorul de sanatate si a imbunatati administrarea fiscala. Reformarea companiilor de stat a progresat, dar este nevoie de o implementare mai rapida a eforturilor de restructurare, iar o politica de preturi de piata in sectoarele energiei si transporturilor va fi esentiala pentru a reduce arieratele, a imbunatati eficienta economica si a stimula cresterea', se mai arata in comunicatul Fondului. 

Referindu-se la situatia din sectorul bancar, FMI apreciaza ca riscurile raman semnificative avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante si a posibilelor efecte ale crizelor financiare aparute in alta parte a Europei. 'Cu toate acestea, autoritatile ar trebui sa ramana prudente fata de noi relaxari ale politicii monetare avand in vedere riscurile de depreciere a monedei si a posibilelor iesiri de capital', sustine FMI. 

Odata cu aprobarea, miercuri, a celei de-a patra evaluari a acordului de tip preventiv cu Romania, boardul FMI a pus totodata la dispozitia Romaniei o noua transa de 430 milioane DST, aproximativ 500 milioane de euro. Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI 1,78 miliarde DST, aproximativ doua miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: