Groningen (Raiffeisen Bank): In Romania nu va fi loc de mai mult de 3-4 banci universale in 10-20 de ani

Data publicarii: 23-03-2012 | Finante-Banci

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a aratat, vineri, intr-o conferinta pe teme financiar-bancare, ca in Romania nu va fi loc de mai mult de 3 - 4 banci universale iar in sistemul bancar romanesc sunt foarte importante aspectele de cost si de productivitate.

"Daca cineva ne intreaba cum va avea loc aceasta consolidare, nu pot sa va raspund, dar e drept ca daca ne uitam in urmatorii 10-20 de ani peisajul va arata total altfel. Costurile in sistemul bancar cresc dar, in acelasi timp, sunt si foarte multe posibilitati sa reducem din cheltuieli. Rezervele minime obligatorii sunt doar un factor care ne afecteaza, dar sunt foarte multe costuri care ne afecteaza. Daca sunt costuri care nu se aplica tuturor, astea sunt costuri sistemice. Asta e simplu pentru ca banca le da mai departe (n.r. - clientilor). Daca este un cost pe care il fac eu explicit, sau daca am o anumita politica si asta duce la costuri in banca mea, evident nu pot sa le dau mai departe", a mai afirmat Groningen. 

Potrivit acestuia, in Romania dureaza mult ca banca sa recupereze creditele neperformante. "Sau costa mult sa se valorifice garantiile pe care le ai. Astea sunt costurile care nu gasesc in rezultatele bancii la final de zi. Astea sunt costuri care se transfera si sunt platite de client. Desi asta, pe termen lung, ne afecteaza din punctul de vedere al competitivitatii", a explicat presedintele Raiffeisen Bank. 

In aceeasi conferinta, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/, Radu Gratian Ghetea, a atras, din nou, atentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa ia in calcul reducerea rezervelor minime obligatorii /RMO/ pentru ca bancile sa reduca dobanzile, iar creditarea sa fie relansata. 'Aceste semnale date de BNR in ultimele 3-4 luni, de reducere a dobanzii de politica monetara, devin mai putin eficiente decat erau in trecut (...) Exista o limita de la care nu se mai pot reduce dobanzile in piata bancara. Nu exista o legatura unica intre dobanzile bancilor si dobanda de politica monetara, exista multe alte elemente care duc la reducerea dobanzilor de pe piata', a declarat presedintele ARB. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: