O iesire a Greciei din zona euro ar fi o catastrofa, considera Angela Merkel

Data publicarii: 26-03-2012 | International

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca ar fi 'catastrofic' sa se permita ca Grecia sa paraseasca zona euro, ce ar fi 'incredibil de slabita' de acest lucru, intr-un interviu televizat pentru BBC, preluat de AFP si care urmeaza sa fie difuzat luni.

'Am decis sa facem parte dintr-o uniune monetara. Este o decizie nu numai monetara, ci si politica', a declarat dna Merkel, ale carei declaratii au fost traduse in limba engleza. 'Ar fi o catastrofa sa ii spunem unei tari care a decis sa fie cu noi: 'Nu mai avem nevoie de dumneavoastra'', a explicat sefa Cancelariei germane. 

'Mai mult, tratatele /europene/ nu permit acest lucru. Iar oamenii din lumea intreaga s-ar intreba: 'Cine urmeaza?'. Zona euro ar fi incredibil de slabita', a subliniat Angela Merkel. Ea a adaugat ca Grecia, ce face obiectul a doua planuri de salvare europene, are in fata un 'drum lung si greu', dar ca ar fi o 'enorma greseala politica sa permitem Greciei' sa renunte la euro. 

'Situatia este foarte tensionata. Europa, si in special zona euro, se afla in criza. Aceasta criza este consecinta crizei financiare mondiale si a suscitat discutii foarte dure in numeroase tari', a mai spus dna Merkel, chestionata cu privire la emergenta unui sentiment antigerman in Grecia. 'Avem dezbateri furtunoase in parlamentele noastre si folosim cuvinte dure', a remarcat ea. Insa, 'din fericire, am invatat sa ne rezolvam conflictele in mod pasnic', a conchis sefa executivului german. 

Sursa: AGERPRES