Traian Basescu cere Parlamentului adoptarea unor legi de care depinde indeplinirea obligatiilor fata de UE

Data publicarii: 26-03-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a adresat, duminica, o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, cerandu-le sa acorde o atentie deosebita in adoptarea unor proiecte de lege, de care depinde indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor si recomandarilor prevazute in ultimul Raport de tara privind progresele Romaniei in domeniul justitiei si combaterii coruptiei.

Proiectele de lege mentionate de seful statului se refera la: punerea in aplicare a Codului de procedura civila, statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al Parchetelor de pe langa acestea, aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil, modificarea si completarea Codului Penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal (confiscarea extinsa), punerea in aplicare a Codului Penal si modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale. 

"Adoptarea primelor patru proiecte de lege se inscrie in indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor si recomandarilor prevazute in ultimul Raport de tara privind progresele Romaniei in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Va mentionez ca deja adoptarea primului proiect de lege se afla intr-o intarziere de peste o luna fata de graficul stabilit impreuna cu partenerii nostri europeni. De asemenea, adoptarea ultimelor doua proiecte ar avea un impact pozitiv in ceea ce priveste procesul de reformare a sistemului de justitie din Romania", se arata in scrisoarea presedintelui. 

El aminteste ca Romania se afla inca sub Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, iar o intarziere in procesul de adoptare a acestor proiecte ar insemna o nerespectare a angajamentelor asumate. 

"Am convingerea ca veti intelege necesitatea urgentarii adoptarii acestor proiecte, acest lucru nefiind o cerinta personala, ci un mod de a ne indeplini angajamentele asumate fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana", mai releva sursa citata. 

Sursa: AGERPRES